Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 14th, 2016 | by fileto

0

Το ΤΕΕ ΑΜ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στα λιπάσματα

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ-ΑΜ σχετικά με την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη το τεχνικό επιμελητήριο ως επιστημονικός σύμβουλος της επίσημης Πολιτείας εξέδωσε αναφορά στην οποία ξεκαθαρίζει τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρθηκαν στην ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη και σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του Δήμου Καβάλας προς το ΤΕΕ-ΑΜ,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον Πρόεδρο του ΤΕΕ-ΑΜ  κ. Δημήτρη Κυριαζίδη ύστερα από πρόσκλησή του, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, στα γραφεία του ΤΕΕ ΑΜ, στην οποία συμμετείχαν οι Επικεφαλής των Μόνιμων Επιτροπών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΤΕΕ-ΑΜ, το Προεδρείο του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ανατολικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων  Χημικών Μηχανικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα μέλη του ΤΕΕ-ΑΜ Διπλωματούχοι  Μηχανικοί που είναι οι υπεύθυνοι των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη.

Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το ΤΕΕ-ΑΜ δεν έχει αρμοδιότητα να διεξάγει επιθεωρήσεις και ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως ζητά με  έγγραφό του ο Δήμος Καβάλας και ότι επειδή τα πλέον εξειδικευμένα Μέλη του για να δώσουν άμεσες απαντήσεις στα σχετικά θέματα είναι οι ίδιοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που εργάζονται στις συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους, τους  κάλεσε να ενημερώσουν για την τρέχουσα κατάσταση στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των υπευθύνων μηχανικών των εγκαταστάσεων, έγινε σαφές ότι:

  1. Όλοι οι Διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ ΑΜ εξακολουθούν να εργάζονται στο εργοστάσιο, κανένας τους δεν έχει αποχωρήσει, ενώ από αρχές του έτους έχουν προσληφθεί  πέντε (5) νέοι μηχανικοί που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη λειτουργία των μονάδων από τους παλαιότερους.
  2. Εξαιτίας του Εμπορικού προγράμματος των επιχειρήσεων όλες οι μονάδες του Εργοστασίου έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους  ενώ συνεχίζει να λειτουργεί μόνο η μονάδα θειικού οξέος σε ελάχιστη δυναμικότητα.
  3. Το αδειούχο προσωπικό του βιομηχανικού συγκροτήματος, δηλαδή  οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, βρίσκονται στις θέσεις τους και είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων  και διαβεβαιώνουν για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας.
  4. Δεν υπάρχουν αποθηκευμένα λιπάσματα νιτρικής αμμωνίας που εμπίπτουν στην οδηγία για τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα.
  5. Η αποθηκευμένη ποσότητα αμμωνίας που υπάρχει στο εργοστάσιο βρίσκεται στην ατμοσφαιρική δεξαμενή και επιτηρείται από έμπειρο προσωπικό και Μηχανικό που βρίσκεται στο χώρο των βιομηχανοστασίων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. 
  6. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν επιθεωρήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες τις εγκαταστάσεις για θέματα ασφαλείας, χωρίς να προκύψει κάποιο ανησυχητικό εύρημα.

Συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ-ΑΜ εργαζόμενοι στη βιομηχανία λιπασμάτων και καθ’ ύλη αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, διασφαλίζουν και κατά την τρέχουσα κατάσταση την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη και συνεπώς την ασφάλεια της Καβάλας και της γύρω περιοχής.

Το ΤΕΕ-ΑΜ, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη και από όλες τις πλευρές που συνδέονται με τον καταστατικό σκοπό του, που είναι η προαγωγή της επιστήμης, της τεχνικής και της τεχνολογίας και η αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑