Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 17th, 2016 | by fileto

0

Προσοχή στους μαϊμού ελεγκτές του ΕΦΕΤ

Μέσα στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα την 4-1-2016 το πρωί, ένας 56χρονος προσποιούμενος τον υπάλληλο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), επικοινώνησε τηλεφωνικά με 47χρονο ημεδαπό, ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στην Καβάλα.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο δράστης προσπάθησε να εξαπατήσει τον 47χρονο, ζητώντας από αυτόν να καταθέσει, σε τραπεζικό λογαριασμό, χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, προκειμένου να μη διερευνήσει σε βάρος του καταγγελία για αλλοιωμένα αρτοσκευάσματα, μόνο που η πράξη του έγινε αντιληπτή.

Σημειώνεται ότι ο 56χρονος έχει απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΕΤ

Νέα προειδοποίηση απευθύνει ο ΕΦΕΤ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για “μαϊμού” ελεγκτές που κυκλοφορούν και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από εκπροσώπους επιχειρήσεων τροφίμων.

“Παρά τις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας με την βοήθεια του ΕΦΕΤ και υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και τη σύλληψη σε διάφορα σημεία της χώρας ατόμων τα οποία προσποιούμενα τους υπαλλήλους του ΕΦΕΤ προσπαθούσαν να εξαπατήσουν επιχειρήσεις τροφίμων και να αποσπάσουν χρήματα, εξακολουθούν να παρουσιάζονται κρούσματα αντιποίησης αρχής.

Είχαμε και παλαιότερα ενημερώσει με Δελτίο Τύπου ότι άτομα άγνωστα στον ΕΦΕΤ επικαλούμενα εργασιακή σχέση με τον Φορέα προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από εκπροσώπους επιχειρήσεων τροφίμων, με το πρόσχημα να αποφύγουν αυτά διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους” τονίζει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του.

“Ως συνήθη πρακτική χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, χρησιμοποιώντας ενίοτε και πλαστές ταυτότητες ή σφραγίδες, για να υποβάλλουν τις παράνομες προτάσεις τους για συναλλαγή.

Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου ασχολούνται αποκλειστικά – βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου – με τα ελεγκτικά τους καθήκοντα χωρίς να δίνουν πληροφορίες για το αποτέλεσμα του ελέγχου και δεν έχουν οποιαδήποτε μορφής δοσοληψία, ιδιαίτερα οικονομικής φύσης.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ είναι εφοδιασμένοι με υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου της υπηρεσίας μας, τις οποίες επιδεικνύουν υποχρεωτικά όταν προσέρχονται για έλεγχο. Ο ελεγχόμενος δύναται να καταγράψει τα στοιχεία του ελεγκτή σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν υποψιαστεί περιστατικό αντιποίησης αρχής” συνεχίζει ο ΕΦΕΤ και καταλήγει:

“Εφιστούμε για άλλη μία φορά την προσοχή σε όλες τις συναφείς με τα τρόφιμα επιχειρήσεις και τις επαγγελματικές οργανώσεις τους να προσφεύγουν άμεσα στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους καταγγέλλοντας το συμβάν και να κοινοποιούν άμεσα το γεγονός στην αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ, όταν διαπιστώνουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ελέγχου και δεν αποδεικνύεται η ιδιότητα του ελεγκτή του ΕΦΕΤ ή όταν τους ζητείται αθέμιτη συναλλαγή.

Οφείλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία για τη μέχρι τώρα μεθοδευμένη και αποτελεσματική παρέμβασή της στη σύλληψη ατόμων με παραβατική και έκνομη δραστηριότητα”.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑