Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 22nd, 2016 | by fileto

0

Η Καβάλα τίμησε την δική της Κατερίνα Περιστέρη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των φετινών Ελευθερίων της πόλης εντάχθηκε και η χθεσινή τιμητική βράβευση από το Δήμο Καβάλας της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη που είναι Καβαλιώτισσα στην καταγωγή και έκανε την περιοχή μας γνωστή στα πέρατα του κόσμου με το ανασκαφικό της έργο στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Σεμνή η ίδια από ιδιοσυγκρασία δεν θέλησε να μιλήσει για την ανασκαφή, παρά μόνο ευχήθηκε κάποια στιγμή να ανοίξει το μνημείο στον Τύμβο και να θαυμάσουν οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες τα θαυμαστά έργα που είδαν το φως από την αρχαιολογική της σκαπάνη.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα φανερά συγκινημένη όπως και η τιμώμενη, τόνισε ότι είναι για την Καβάλα ιδιαίτερη τιμή να βραβεύει ένα δικό της παιδί που με την επιστημονική του κατάρτιση και το πείσμα της αρχαιολόγου προχώρησε και έδωσε μια ανασκαφή για την οποίο μίλησε όλος ο κόσμος σε όλη την υφήλιο.

Η ίδια είπε ότι έκανε αυτό που θεώρησε επιστημονικά τεμνηριωμένο και έφτασε στο σημείο να γίνεται μια τέτοια σημαντική ανασκαφή πόλος έλξης επιστημονικού ενδιαφέροντος αλλά και σημείο τριβής και συζήτησης στην αρχαιολογική κοινότητα.

Η ίδια παρουσίασε στην γεμάτη σάλα στο κτήριο του Φρουρίου Καβάλας που παλιά ήταν κοιτώνας αξιωματικών για πρώτη φορά σε κοινό και ήταν επιλογή της να δείξει το έργο της στο κοινό της Καβάλας, την ανασκαφική έρευνα που ίδια και η ομάδα της πραγματοποίησε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης τη διετία 2012 -2014.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των αντιδημάρχων και προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων ο πρώην βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης, ο διοικητής της Μεραρχίας Καβάλας, φιλόλογοι, αλλά και κοινό που διψούσε να μάθει τι τέλος πάντων ανακάλυψε η Κατερίνα Περιστέρη στην τύμβο Καστά της Αμφίπολης που έγινε σημείο αναφοράς τεράστιων διαστάσεων μετά την ανασκαφή στην Βεργίνα από τον Ανδρόνικο.

 

Ποια είναι η Κατερίνα Περιστέρη

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ, εισαγωγική σειρά τρίτη και με άριστα στις επόμενες χρονιές). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι. Παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα σχετικά με την μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής. Ως φοιτήτρια και στη συνέχεια πτυχιούχος, εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο και με την Εφορεία και με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων καθώς και με την Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτριου Λαζαρίδη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην αρχαία Αμφίπολη.

Από το 1980 εργάστηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης. Από το 1983 εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας

Ήταν υπεύθυνη της οργάνωσης και του εκθεσιακού προγράμματος του νέου αρχαιολογικού μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000.

Το 2004 ιδρύεται η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων  Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας οπότε και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Εφορείας. Από εκείνη τη χρονική αυτή στιγμή μέχρι και την συνταξιοδότησή της  πραγματοποιεί στην περιοχή των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής πάρα πολλές ανασκαφές, φτάνοντας μέχρι το 2012 οπότε και ξεκινάει η μεγάλη ανασκαφή στην Αμφιπόλη που την καταξίωσε διεθνώς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑