Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 29th, 2016 | by fileto

0

Το ασφαλιστικό διώχνει ελεύθερους επαγγελματίες στην Κύπρο

Μετά τα φορολογικά μέτρα που έδιωξαν χιλιάδες επιχειρήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο, συνεχίζεται η ροή αυτή τη φορά με ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια που βρίσκουν ελκυστική τη λύση της μετανάστευσής τους εκτός Ελλάδας.

Αυτό που κάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, όπως, για παράδειγμα, ένας µμηχανικός, οικονομολόγος ή και δικηγόρος, είναι να προχωρά στη σύσταση μιας μητρικής εταιρείας στην Κύπρο.

Ο μέτοχος της εταιρείας είναι Έλληνας φορολογικός κάτοικος, ο οποίος, όμως, ασφαλίζεται στην Κύπρο.

Στη συνέχεια η κυπριακή εταιρεία προχωρά στη σύσταση µιας θυγατρικής επιχείρησης στην Ελλάδα, δηλαδή ενός υποκαταστήματος.

Το υποκατάστημα προσλαμβάνει ως µμισθωτούς συνεργάτες του ελεύθερου επαγγελματία µε έναν χαμηλό μισθό, προκειμένου να µην επιβαρύνεται η επιχείρηση µε υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το εισόδημα που πραγματοποιεί το υποκατάστημα της κυπριακής επιχείρησης στην Ελλάδα φορολογείται κανονικά µε βάση το ελληνικό φορολογικό σύστημα, αλλά ο ελεύθερος επαγγελματίας γλυτώνει µέσω αυτής της διαδικασίας την καταβολή σημαντικού µέρους των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς καταβάλλει χαμηλές εισφορές στην Κύπρο. Μάλιστα, για να λειτουργήσει το όλο “σχήμα”, θα πρέπει µε κάποιον τρόπο η µητρική εταιρεία στην Κύπρο να πραγματοποιεί έστω και ένα μικρό εισόδημα, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και να έχει οικονομική λογική η όλη διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όφελος είναι µόνο στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς στο πεδίο της φορολογίας το εισόδημα που παράγεται από το υποκατάστημα της επιχείρησης στην Ελλάδα φορολογείται µε βάση το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Ο εργαζόμενος µε δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρέπει να καταβάλλει το 6,7% του εισοδήματός του, ως εισφορά για την κύρια σύνταξη. Το υπόλοιπο 13,3% θα πρέπει να το καταβάλλει ο εργοδότης του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑