Άποψη - Γνώμη

Published on August 7th, 2016 | by fileto

0

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών!

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εφόσον δεν μπόρεσε να φέρει αποτέλεσμα στην ανάπτυξη να αλλάξει την ατζέντα και ως νεοπασόκ να επαναλάβει το πείραμα του Ανδρέα Παπανδρέου την δεκαετία του ’80 που έφερε τον Κοσκωτά, τους νεοεκδότες και την νέα τάξη πραγμάτων με το νέο επιχειρηματικό κρατικοδίαιτο λόμπι της νέας εποχής.

Παράλληλα με ένα νέο φρέσκο σύστημα εξουσίας με παλιό απόσταγμα ετοιμάζεται να βρει συμμάχους μέσα στις τάξεις των νεόφτωχων, των οφειλετών και όλων εκείνων που διαχειρίζονται με δυσκολία την φτώχεια τους.

Μέσα στο σκηνικό αυτό παίζουν πολλά, όπως η κατάρρευση επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζονται σε ξύλινα πόδια, η επανακρατικοποίηση όσων δομών είναι σε ανασφαλή πορεία.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί της επιβίωσής της έχοντας απέναντι, ένα ανίσχυρο λόμπι που από ότι φαίνεται είναι …αξιολύπητο.

Δεν επέλεξε τυχαία η κυβέρνηση να βγάλει στον …τάκο, όλους τους μηντιάρχες ώστε να δει ο κόσμος ότι δεν πρόκειται για «βαρώνους» με άποψη και θέση ισχυρή, αλλά για ανθρώπους με χαμηλό προφίλ έτοιμους να θεωρηθούν βορά στα νύχια ακόμη και γραφικών βουλευτών της επιτροπής.

Το πλαίσιο επιβίωσης της κυβέρνησης δίνει με μια συνέντευξή του ο ισχυρός άνδρας πίσω από το Μαξίμου και παλιός πολιτικός που πέρασε και καπνίστηκε μέσα στο «βρώμικο» όπως ονόμασε το ΠΑΣΟΚ το παλιό και τόσα μοιραίο ’89.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι «θα προασπίσουμε με κάθε μέσον το δημόσιο συμφέρον» και το λέει αυτό λίγα 24ωρα μετά τις εντυπωσιακές καταθέσεις (!) στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα.

«Οι δεσμοί τις διαπλοκής ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, τράπεζες και επιχειρηματικά συμφέροντα από τον χώρο των ΜΜΕ -αν και όχι μόνο- σπάνε και το όλο σύστημα της παλιάς διαπλοκής αποσυντίθεται», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης για τις στενές σχέσεις του τριγώνου τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ.

Επισημαίνει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τόσα χρόνια δεν μιλούσαμε για “φαντάσματα”, αλλά για ένα πραγματικό πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων, για πρακτικές αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και άνισων όρων ανταγωνισμού, ορισμένες από τις οποίες περιγράφηκαν μάλιστα με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές».

Καλά δεν είναι τίποτε καινούργιο αυτό που λέει ο αντιπρόεδρος μια και ο ίδιος γνωρίζει πως στήθηκε το σύστημα τότε στις «μαύρες» νύχτες του 89 όταν μοιράζανε τα ιμάτια του Κοσκωτά.

Ερωτηθείς για τις ανακατατάξεις του τραπεζικού χάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες παύουν να λειτουργούν ως ένα κλειστό και ανεξέλεγκτο σύστημα εξουσίας» και «οι διοικήσεις τους υπόκεινται σε συστήματα αξιολόγησης, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και ελέγχου».

Όπως εξάλλου σημειώνει, η κυβέρνηση ενεργεί με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Προσθέτει ωστόσο πως στον αγώνα που γίνεται, «δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να ασκούν κριτική από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος εγκλωβίζονται σε παγίδες ιδιοτελών συμφερόντων».

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Δραγασάκης, στόχος είναι να τεθούν για πρώτη φορά οι βάσεις για ένα τραπεζικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, χωρίς διακρίσεις και με διοικήσεις αξιοκρατικές, που να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία, για «ένα τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η κρίση, άλλωστε, έδειξε ότι ένα τραπεζικό σύστημα αποσπασμένο από τις ανάγκες και τον έλεγχο της κοινωνίας γρήγορα ή αργά οδηγείται σε κρίση, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη την οικονομία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να υπογραμμίσει πως «ακριβώς γι’ αυτό, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει τελικά έξω από ένα πλαίσιο πολιτικής ευθύνης».

Με απλά ελληνικά αλλάζει το τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό και την κοπανάνε οι παλιοί πρωταγωνιστές οι οποίοι αποσύρονται για να μην διασυρθούν από όσα θα επακολουθήσουν.

Ερωτηθείς, ποιο είναι τελικά το «κλειδί» για να βγει η οικονομία στο «ξέφωτο» και αν είναι ορατή η ανάκαμψη, ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει πως οι οικονομίες που ανακάμπτουν είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση, αυξάνουν τις επενδύσεις και βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα «από αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί και στη χώρα μας η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψη της οικονομίας».

Μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως εξηγεί, είναι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η αποσαφήνιση του νέου παραγωγικού υποδείγματος και της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας, καθώς και η θεσμοθέτηση των νέων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών εργαλείων αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης και επισημαίνει ότι μόνο από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας.

Άρα εδώ είναι το κουμπί της Αλέξαινας.

Αλήθεια ποιος θα είναι αυτός που με βάση τον Αναπτυξιακό Νόμο θα ποντάρει σε μια οικονομία σαν την ελληνική;

Μήπως έχουν βρεθεί οι «μουστερήδες» και τους κρατούν στο συρτάρι για να τους αμολύσουν σε φάση δύσκολη για την κυβέρνηση ώστε να παίξουν τον ρόλο του …μίστερ Ανάπτυξη;

Τελικά τι έχει σαν κρυφό άσσο στο μανίκι της η κυβέρνηση; Επενδυτές, νέα τζάκια, ξένα funds ή τελικά έχει μόνο σκιές για ένα θέατρο με το φωτάκι από πίσω;

Όσο για το σκηνικό του μετασχηματισμού και της μεταρρύθμισης που στήνει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης που υπογραμμίζει ότι σήμερα συντελείται αθόρυβα ένας βαθύς μετασχηματισμός για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αυτό μου θυμίζει το πράσινο …συμβόλαιο με τον λαό!

Άσε που μπορεί και να οδηγηθούμε σε κανένα …Ευκλείδη δώστα όλα, και να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑