Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 2nd, 2016 | by fileto

0

Κόντρα Παυλίδη – Τζιτζικώστα για την αντιπλημμυρική προστασια

Στα χωράφια του Γιώργου Παυλίδη μπήκε ο περιφεριεάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τιζτικώστας και δεν άργησε να φέρει την αναστάτωση.

Όλα ξεκίνησαν από μια συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την κατάρτιση κοινού σχεδίου αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους ποταμούς Έβρο και Στρυμόνα, ώστε να ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/9 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποδέχτηκε τέσσερις περιφερειάρχες της Βουλγαρίας, τον Γενικό Πρόξενο της γειτονικής χώρας, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και υπηρεσιακά στελέχη.

Η απάντηση ήρθε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και μάλιστα σε οργισμένο ύφος λέγοντας ότι: «Είδαμε σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ τα έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα- Βουλγαρία ,για τον ποταμό Έβρο.

Ο ποταμός Έβρος ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία έδωσε ανείπωτες μάχες για να προστατευτεί η περιοχή και να γίνει η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση, με πολλές πρόσθετες ενέργειες και έργα που δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε.

Από τα έργα που είναι σε διαβούλευση και πρόκειται να ενταχθούν στο INTERREG, αυτά που αφορούν τον Έβρο είναι:

1.         Έργα ενίσχυσης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών δομών περιοχής

Δ. Ορεστιάδας προϋπολογισμού 1.250.000 €

2.         Παρεμβάσεις δομικής ενίσχυσης αναχωμάτων ποταμών Έβρου και παραποτάμων της περιοχής Δ. Διδυμοτείχου προϋπολογισμού 750.000 €

3.         Υλοποίηση τεχνικών έργων βελτίωσης- δομικής ενίσχυσης αντιπλημμυρικών υποδομών περιοχής Δ. Σουφλίου προϋπολογισμού 600.000 €

4.         Ενίσχυση αναχωμάτων με λιθορριπές- σαρζανέτια περιοχής Φερρών

Δ. Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 400.000 €

Πρόκειται για έργα που είχε διαπραγματευτεί η ίδια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μετά από πολλές συναντήσεις με την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στην Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα είναι ελληνικό και βουλγαρικό. Δηλαδή διασυνοριακό. Ένα σημαντικό ποσό από τα χρήματα του Προγράμματος εισπράττουν και οι Βούλγαροι, ένα μέρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι φορείς με αντίστοιχα έργα.

Η μη παρουσία παραγόντων της Περιφέρειας στην τελευταία συνεδρίαση, οφείλεται σε εκ παραδρομής μη ειδοποίησή μας, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  παρά μόνο την ίδια στιγμή της συνεδρίασης.

Κατά τα λοιπά η Περιφέρειά μας ενδιαφέρεται για κάθε πρόγραμμα , δεν αφήνει κανένα ανεκμετάλλευτο και δεν πρόκειται να αφήσει.

Ο Περιφερειάρχης σχετικά δήλωσε: «Δεν παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος, γιατί δεν γνωρίζαμε, δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Τα θέματα του INTERREG μας ενδιαφέρουν πολλαπλώς. Η περιοχή μας μέσα στο χρόνο θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε ευέλικτα σχήματα συνεργασίας για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον Έβρο. Ο Έβρος δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι, είναι πραγματικότητα».

 

Πάει να γίνει κυβερνήτης της Βόρειας Ελλάδας ο Τζιτζικώστας

Από την άλλη υπάρχει η υποψία ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας μυρίστηκε χρήμα που απορρέει από την διασυνοριακή συνεργασία και με πρόσχημα τις πλημμύρες στις Σέρρες φάνηκε «γρήγορο πιστόλι» και τόνισε στους συνομιλητές του τα θέματα που απορρέουν από τα προβλήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και πολύ σημαντικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες κάθε χρόνο σε παραποτάμιες περιοχές τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας.

«Οι επιπτώσεις από την ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ μεγάλες σε ετήσια βάση. Οφείλουμε από κοινού με τη Βουλγαρία να καταρτίσουμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων, ώστε αφενός να διαχειριζόμαστε τις ποσότητες νερού σε αγαστή συνεργασία και με γνώμονα τις ανάγκες και τις απειλές κάθε εποχή του έτους και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, αφετέρου να περιορίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, που μέχρι σήμερα κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες, στις περιουσίες των κατοίκων στις παραποτάμιες περιοχές, αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία. Για την πρόταση έχουμε προσδιορίσει συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα κατασκευαστούν με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και στο Στρυμόνα και στον Έβρο, επ’ ωφελεία τόσο των ελληνικών Περιφερειών, όσο και των βουλγαρικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου σχεδίου και για τις δυο χώρες είναι 17 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες κι από τις δυο χώρες για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει πολυετείς αγώνες, ώστε να αντιμετωπιστεί», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, εκτός του κ. Τζιτζικώστα οι Περιφερειάρχες του Haskovo Stamislav Dechev, του Blagoevgrad Biser Mihailov, του Smolyan Nedialko Slavov και του Kardzhali Iliya Iliev, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Vladimir Pisanchev, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Οι Βούλγαροι Περιφερειάρχες είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα και τον ευχαρίστησαν για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε ειδικά τους εκπροσώπους της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία και της Διαχειριστικής Αρχής του Interreg για το συντονισμό και την πολύ καλή προετοιμασία της κοινής σύσκεψης και των κοινών ενεργειών ανάμεσα στις Περιφέρειες των δύο χωρών.

Η μάχη των δύο γαλάζιων τώρα ξεκινά και ο Γιώργος Παυλίδης φοβάται ότι το κυρος και η καλύτερα οργανωμένη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να στερήσουν από την περιφέρειά μας σημαντικά κονδύλια από τα οποία χτίζεται η αντιπλημμυρική προστασία.

Τα παιχνίδια εξουσίας ξεκίνησαν και η κατάληξη δεν θα είναι καλή!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑