Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 11th, 2016 | by fileto

0

Θαλάσσια ρύπανση από δεξαμενόπλοιο στην Αλεξανδρούπολη

Θαλάσσια ρύπανση αποτελούμενη από πετρέλαιο κίνησης βιοντίζελ, επιφανειακού αυτοδιαλυόμενου ιριδίζοντος φιλμ, διαπιστώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των ναύδετων εγκατάστασης εταιρείας πετρελαιοειδών στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης του Δ/Ξ ”ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V” Ν.Π. 12249, σημειώθηκε θραύση των δύο αριστερών κάβων πρόσδεσής του, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του πλοίου, την αποσύνδεση του εύκαμπτου τμήματος του αγωγού σύνδεσης και την πιθανή θραύση του εύκαμπτου τελικού τμήματος του υποθαλασσίου αγωγού της ως άνω εγκατάστασης, με συνέπεια τη διαρροή πετρελαίου κίνησης βιοντίζελ.

Άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου εξακοσίων τετραγωνικών μέτρων (600m2).

Ανωτέρω ρύπανση αντιμετωπίστηκε άμεσα από την εγκατάσταση με την πόντιση φράγματος και με τη χρήση απορροφητικών μέσων και η έκτασή της μειώθηκε λόγω της αυτοδιαλυόμενης φύσης της, ενώ συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υποπλοίαρχος του εν λόγω δεξαμενόπλοιου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V” και βεβαιώθηκαν παραβάσεις για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ ανωτέρω συλληφθέντες, κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑