Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 26th, 2016 | by fileto

0

Μνήμες χαράς με άρωμα ιστορίας στην ΑΜ-Θ

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά εγκρίθηκε το αίτημα του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κακαβά για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία αρμοδιότητας ΕΦΑ Καβάλας- Θάσου, Τρικάλων, Μαγνησίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου και Κέρκυρας, σύμφωνα με το συνημμένο στη σχετική αίτηση κατάλογο, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μνήμες Χαράς», με την καταβολή των νομίμων τελών.

 

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

«Μνήμες χαράς» είναι ο τίτλος μιας φιλόδοξης τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών και την ενσωμάτωσή τους στο επίσημο ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση του 1821, η οποία βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας αυτή την εποχή στην ΕΡΤ.

Αφετηρία της θα είναι ο καθορισμός των ελληνικών συνόρων το 1832 και προορισμός η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1948. Σταθμοί της σειράς η Ιόνιος Πολιτεία (1864), η Αρτα και η Θεσσαλία (1881), οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, όλη η περίοδος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι «περίεργες» αμφιδρομίες σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση των Βουλγάρων κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Καβάλας και της Θράκης, η Ανατολική Θράκη την οποία η Ελλάδα έχασε στη Συνθήκη της Λωζάννης (1823) και μια μεταπήδηση στο 1947, οπότε έγινε η Ενωση των Δωδεκανήσων.

Η σειρά θα είναι 12 50λεπτων επεισοδίων, άρα η χαρτογράφηση της παραγωγής αφορά ισάριθμα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Η επιλογή έγινε έπειτα από ατέλειωτες συζητήσεις του εμπνευστή και δημιουργού της σειράς, παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κακαβά με καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες. Στόχος ήταν η προβολή σημείων που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή χαίρουν διαφορετικότητας.

Η σειρά θα υλοποιηθεί με την αμέριστη υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΣ, του ΓΕΝ, του ΓΕΑ, της ΔΙΣ, της ΥΙΝ, της ΥΙΑ, του Πολεμικού Μουσείου, των Ιερών Μητροπόλεων, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των Εφορειών αρχαιοτήτων, των ανά τη χώρα πολεμικών μουσείων και άλλων φορέων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑