Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 27th, 2016 | by fileto

0

Ένα σχολείο, μια δασκάλα, 18 παιδιά στο Λάκωμα Σαμοθράκης

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης να διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθούν κενά και αρρυθμίες στα σχολεία, εντούτοις η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει. Αυτό αποδεικνύεται από τη νέα καταγγελία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική μας εφημερίδα και αφορά στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα τους οικισμούς Λακκώματος – Προφήτη Ηλία και Ξεροπόταμου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα 18 παιδάκια των εν λόγω χωριών εξυπηρετούνται από το μοναδικό διθέσιο σχολείο της περιοχής που εδρεύει στο Λάκκωμα. Σημειώνεται ότι τα παιδιά είναι κατανεμημένα σε έξι διαφορετικές τάξεις και επομένως η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη λόγω της ύπαρξης μόλις δύο εκπαιδευτικών.

Τις αντικειμενικές δυσκολίες έρχεται να επιτείνει το γεγονός ότι η μία από τις δύο δασκάλες δεν έχει εμφανιστεί καθόλου στο σχολείο.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, «η μία εκπαιδευτικός λαμβάνει αναρρωτικές άδειες, χωρίς να γνωρίζουμε αν και πότε θα έρθει, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μία μέρα στο σχολείο». Το πρόβλημα όμως γίνεται εντονότερο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών, εφόσον η θέση δεν είναι «κενή».

Ταυτόχρονα, η λύση της προσωρινής απόσπασης, την οποία πρότεινε και ο δήμαρχος του νησιού, δεν είναι εφικτή, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.

«Το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει από τις γραφειοκρατικές και τυπολατρικές διαδικασίες είναι μεγάλο και τα παιδιά μας υφίστανται ανυπολόγιστη ζημία τόσο σε μαθησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού η ένταξή τους στην κανονική σχολική ζωή καθυστερεί υπέρμετρα» τονίζουν γονείς, οι οποίοι απαιτούν την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικού μέσω προσωρινής απόσπασης.

Την ίδια ώρα έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν στα παιδιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, έως ότου βρεθεί αποτελεσματική λύση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑