Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 28th, 2016 | by fileto

0

Πιάνει τα 5,5 ευρώ ο τελευταίος μπασμάς

Σε μια καλύτερη τιμή, στα επίπεδα των 5 με 5,50 ευρώ το κιλό, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ποσοτικές απώλειες που προκάλεσε στην παραγωγή τους η παρατεταμένη ανομβρία, ευελπιστούν, για φέτος, οι παραγωγοί καπνού της Ροδόπης, οι οποίοι συλλέγουν αυτό το χρονικό διάστημα, τα τελευταία «χέρια» του προϊόντος.

«Ελπίζουμε φέτος να δοθεί καλή τιμή» δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί και σημειώνουν ότι στην περιοχή έχουν απομείνει περίπου 6.800 οικογένειες που ασχολούνται  με την καπνοκαλλιέργεια, και με την παραδοσιακή ποικιλία «μπασμά» ανατολικού τύπου, όταν πριν τα χρόνια της κρίσης ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 10.000.

Τον τελευταίο χρόνο σημειώνεται μια μικρή, αλλά ενθαρρυντική στροφή των νέων προς την καλλιέργεια καπνού κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά από τους χίλιους νέους, κυρίως πρώην εργαζόμενοι στις Βιομηχανικές Μονάδες της περιοχής ή εποχιακοί μετανάστες σε Ολλανδία και Γερμανία, επέστρεψαν στα χωριά τους και καλλιεργούν καπνό.

Τέσσερις πέντε εταιρείες καπνεμπόρων έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους με την γνωστή Philip Morris να συγκεντρώνει την μεγάλη ποσότητα.

Από τα 4,60 της περσινής χρονιάς οι παραγωγοί φιλοδοξούν ο καπνός τους να πωληθεί προς 5 και 5,50 το κιλό.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑