Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 6th, 2016 | by fileto

0

Τσίπρας και Καμμένος κάνουν εμφάνιση με παραλλαγή στον Έβρο

Η αιφνιδιαστική μετάβασή τους οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να παρακολουθήσει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και μαχητικών που σήμερα με ιδιαίτερη ένταση στο Αιγαίο παρενοχλούν τα πλοία του ΠΝ και τα μαχητικά της ΠΑ.

Στο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ρ. Τ. Ερντογάν προκειμένου να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις που παρενοχλούν τις ελληνικές για να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση και συνεπώς κάποιο ατύχημα.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες σημειώθηκαν 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από επτά τουρκικά μαχητικά  στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο αρχικός προγραμματισμός για χθες ήταν να πετάξουν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τον υπουργό, Πάνο Καμμένο, και να διανυκτερεύσουν σε φρεγάτα του Στόλου έξω από το νησί της Χίου.

Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού και θα μεταβούν σήμερα Παρασκευή στον Εβρο, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν μαζί την τελική φάση της άσκησης.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες μετά την επίσημη άρνηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης στις 30 Σεπτεμβρίου και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση έβαλε «φωτιά» στο Αιγαίο με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε και υλοποιεί στην πράξη τώρα αυτή την αμφισβήτηση:

Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι με τις ΝΟΤΑΜ  Α4233/16 και Α 4232/16 που εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας!

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης

Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.

Πάνω από είκοσι πλοία του τουρκικού Ναυτικού (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια κλπ) έχουν βγει στο Αιγαίο προς συνάντηση του ελληνικού Στόλου.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑