Άποψη - Γνώμη

Published on October 9th, 2016 | by fileto

0

Κρίσιμο σταυροδρόμι και ανασχηματισμός

Συνέδριο, ανασχηματισμός και στο βάθος σκοτάδι. Ένας δρόμος με πυκνή ομίχλη.

Το κυβερνητικό κόμμα μετά τα ποτά και τις «μπόμπες» στο Μαξίμου, ετοιμάζεται με χαλαρότητα (η αλήθεια είναι), να κάνει μια επανεκκίνηση.

Βέβαια ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος, καθώς ψάχνει στον πάγκο παίκτες, αλλά η ομάδα θέλει μεταγραφές.

Μπορεί η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων να έχει δεχθεί εδώ και αρκετά χρόνια ισχυρό πλήγμα, αλλά σίγουρα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής.

Αν λοιπόν διαβαστούν προσεκτικά όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι, για να το πούμε σχηματικά, πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργούν ως σταθμός που μένει σταθερός και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τροχός ταχύτητας σε λούνα πάρκ που ανεβοκατεβαίνει.

Το θέμα, όπως πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τι ταχύτητα θα αναπτύξει ο τροχός και πόσους επιβάτες θα πάρει στις θέσεις επικινδυνότητας.

Αν ο τροχός δεν πάρει την ανάλογη φορά, τότε υπάρχει περίπτωση να σπάσει η καδένα και να βρεθούν όλοι ή μετέωροι που είναι το καλό σενάριο ή όχι στο κενό.

Αν όμως είναι το μηχάνημα καλοσυντηρημένο και δουλεύει με ρυθμό υπάρχει μια περίπτωση να κερδηθεί το στοίχημα και της κυβέρνησης αλλά και να περισωθεί ο μηχανισμός για μια νέα τροχιά.

Το κακό είναι ότι στην κυβέρνηση τα στελέχη δεν λένε να μάθουν την πολιτική ισορροπία και να κατορθώσουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, στο παιχνίδι της εξουσίας και της διαχείρισης σε συνδυασμό με κάποια ψήγματα ιδεολογικής αξιοπρέπειας και αριστερής φιλοσοφίας,

Ο κεντρώος υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, για παράδειγμα, δηλώνει διατηρεί την επαφή του με την κοινωνία.

Αυτό όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με όσα αναφέρει στις συνεντεύξεις του, στις οποίες συνήθως είναι σφιχτός λέγοντας ότι “πλέον, η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης και αυτό θα αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό στην καθημερινότητα”, για να σημειώσει ότι “καθώς θα βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της 4ετίας, η δυναμική θα είναι με το μέρος μας”. Παραθέτει, δε, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που δείχνουν ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης για “δίκαιη ανάπτυξη” είναι εφικτός.

Κύριε υπουργέ μου, για ποια ανάκαμψη μιλάτε όταν στο υπουργείο σας, τα νούμερα είναι τραγικά επιζήμια για την κανονική οικονομία της αγοράς.

Ναι καλή είναι η αξιολόγηση την οποία θέλετε να κλείσετε καθώς οι συνομιλητές σας τροϊκανοί και άλλοι Γότθοι, συνεχώς σας ψέγουν για τις κακές σας επιδόσεις.

Η αγορά είναι στο όριο της αυτοκατάρρευσης, οι τράπεζες είναι μαγαζιά διαχείρισης παλιών αμαρτιών πελατών και της τακτικής του εύκολου δανεισμού από παλιά, ο αναπτυξιακός νόμος είναι ανενεργός, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα είναι πλέον απλησίαστα για τον μικρομεσαίο νοικοκύρη και τελικά η δίκαιη ανάπτυξη είναι προφανώς μια παράμετρος μέσα στο μυαλό σας και στον κλειστό κύκλο των συμβούλων του υπουργείου σας, για να μην πω του γραφείου σας.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, έστω και για ψήγματα αυτής, όταν το κενό πολιτικής σας και η αβεβαιότητα των βημάτων σας είναι κάτι παραπάνω από μια απτή πραγματικότητα;

Ο δεξιός της Αριστεράς κ. Σταθάκης, συμπαθής στους δεξιούς και λόγω του χαρτοφυλακίου του λέει ότι ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, “σήμερα οφείλουμε, βήμα-βήμα, να αναζωογονήσουμε δοκιμαζόμενους θεσμούς εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σχέσεις εκπροσώπησης ομάδων όπως οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι, που το σημερινό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να εκφράσει”. “Προκύπτουν γενικότερα ζητήματα, όπως ο προσδιορισμός του ρόλου της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από θέσεις ευθύνης σε ένα διαμορφωμένο, πλην δυναμικό, πλαίσιο πολιτικών συσχετισμών. Υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα, που ανέκυψαν από την κυβερνητική εμπειρία, ενώ παράλληλα απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση”, αναφέρει.

Μάλιστα, δηλαδή με λίγα λόγια θέλει ο υπουργός να αλλάξει τον συνδικαλισμό τον οποίο δεν ελέγχει, την δομή του εργατικού κινήματος το οποίο έχει καταστρέψει και φυσικά την διαχείριση των ανέργων που ως φαίνεται δεν είναι στο φόρτε του υπουργείου του κ. Κατρούγκαλου, το οποίο μόνο περικοπές συντάξεων ξέρει να κάνει, να θωπεύει τους μεγαλοεργοδότες και να πολτοποιεί τους νέους σε σχέσεις εργασίας τριτοκοσμικού χαρακτήρα.

Αν τα πει αυτά στο συνέδριο ο κ. Σταθάκης και είναι γεμάτη η αίθουσα μπορεί να συμβούν πολλά, ακόμη και οι συνιστώσες της κεντροδεξιάς που υποστηρίζουν ορισμένες εξ αυτών τον Σύριζα, να αποχωρήσουν ή να του τα χώσουν κατά το κοινώς λεγόμενο.

Καλύτερα να ξανασκεφθεί τις θέσεις του ο υπουργός, και αν τελικά εμμένει σ’ αυτές τότε άσχημα τα μαντάτα για τον πρωθυπουργό που θέλει λέει να κάνει ανασχηματισμό, αλήθεια με ποια πρόσωπα;

Με πρόσωπα που μιλούν για τις αγκυλώσεις της ΝΔ, ενώ τα ίδια έχουν αγκυλωθεί στην καρέκλα της εξουσίας, από την απραξία και τα μέτρα που φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες;

Κρίσιμο σταυροδρόμι αυτό το φθινόπωρο για την κυβέρνηση η οποία ταλαντεύεται σε ένα εκκρεμές φθοράς, με χίλια θέματα ανοιχτά, με πισωγυρίσματα και ενοχές μιας αριστερής δήθεν πολιτικής που χρεοκόπησε από την διαχείριση των μνημονίων.

Κι αν νομίζουν ότι έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ζημιάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό κράτος, πλανώνται πλάνης οικτράν και ζουν σε ένα παρατεταμένο ροζ σύννεφο που ολοένα αποκόπτεται από την κοινωνία η οποία μαστίζεται από χιλιάδες προβλήματα τα οποία οι κυβερνώντες τα έχουν λύσει όσον αφορά το οικονομικόν


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑