Εκδηλώσεις

Published on November 27th, 2016 | by fileto

0

Η εθνική μας ξεναγός Μαριάννα Κορομηλά στην Καβάλα

Η μεγάλη αυτή Ελληνίδα βρέθηκε Παρασκευή βράδυ στο αρχαιολογικό μουσείο όπου την περίμενε ένα απίστευτο πλήθος Καβαλιωτών προσκεκλημένη της Ένωσης Γυναικών Επιστημόνων Καβάλας να μιλήσει για την Παλμύρα.

Θέμα της: «Παλμύρα, η θρυλική πολιτεία-ένας μεγάλος σταθμός καραβανιών στο δρόμο ανατολής-δύσης», με ομιλήτρια την ιστορικό, Μαριάννα Κορομηλά, υπεύθυνη του αρχείου της πολιτιστικής εταιρείας «Πανόραμα».

Η Παλμύρα όπως και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έγιναν στόχοι φονταμενταλισμού μιας αδυσώπητης εχθρότητας κάποιων που δεν σεβάστηκαν αυτό που σεβάστηκε ο χρόνος και η αύρα που αποπνέουν τα μνημεία αυτά, καθιστώντας τα βορά στα κατώτερα ένστικτά τους.

Κορομηλά Καβαλα

Στόχος της ξενάγησης στην πόλη των μύθων και των προσώπων που ο μεγάλος Καβάφης μίλησε στα ποιήματά του, είναι να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί της μνήμης, ανακαλώντας όχι μόνο τα χίλια χρόνια της ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας του τόπου (333 π.Χ. έως 636 μ.Χ.), αλλά επίσης τους δεσμούς και τις επιρροές μεταξύ ελληνικού και συριακού πολιτισμού από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα.

Αν και παρακολουθούμε από κοντά την τραγωδία που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, την καταστροφή και τη λεηλασία σημαντικότατων μνημείων, η ομιλία και η ξενάγηση της Μαριάννας Κορομηλά στην Καβάλα ήταν καθαρά πολιτιστική, δίχως αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα. Το μέγεθος της τραγωδίας αποκτά τις ασύλληπτες διαστάσεις του όταν έρθει κανείς σε επαφή ακόμη και με τα πολιτιστικά μόνο μεγέθη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑