Εκδηλώσεις

Published on January 23rd, 2017 | by fileto

0

Έτος Καραθεοδωρή υπό την αιγίδα του Πατριάρχη

Εκδηλώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος σε Κωνσταντινούπολη, Νέα Βύσσα και Νέα Ορεστιάδα

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ορεστιάδας και της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό επισκέφθηκε την Τρίτη,3 Ιανουαρίου 2017 στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων-δράσεων που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του εορτασμού του ΕΤΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ. Ως γνωστόν το 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας θα είναι για το Δήμο Ορεστιάδας μια χρονιά-ορόσημο, αφού θα είναι αφιερωμένη σε μια σημαίνουσα πνευματική μορφή της Θράκης τον ιατροφιλόσοφο Στέφανο Καραθεοδωρή, τον γενάρχη του μεγάλου γένους των Καραθεοδωρή που έδωσε στον Ελληνισμό μορφές-σύμβολα παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης.

Από την πρώτη στιγμή ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίος έθεσε υπό την αιγίδα του τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Ορεστιάδας και με την ουσιαστική συνδρομή του έδωσε το σωστό στίγμα και πλαίσιο για τη σημασία της υλοποίησης ενός προγράμματος θρησκευτικών-πνευματικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, ώστε να τιμηθεί όπως της αξίζει και της αρμόζει μια από τις σημαντικότερες μορφές του Γένους και του Ελληνισμού της Πόλης. Μια σημαντική στιγμή για την Ομογένεια που με την απόδοση τιμής στον Στέφανο Καραθεοδωρή, με αφορμή τα 150 χρόνια (1867-2017), υπογραμμίζει και επικαιροποιεί ένα τεράστιο πολιτιστικό και πνευματικό κεφάλαιο, που δημιούργησε και μας άφησε ως μια ξεχωριστή και ανεξερεύνητη από πολλές απόψεις πολιτιστική κληρονομιά ο Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος. Ένας εμβληματικός θεσμός του Ελληνισμού της Ανατολής, που δικαιολογημένα αποκλήθηκε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής, με τον Στέφανο Καραθεοδωρή να είναι ένα από τα ιδρυτικά του μέλη και πρώτος πρόεδρός του. Η Θρακική Επετηρίς του 1897 (να σημειώσουμε ότι η Θρακική Επετηρίς ήταν μια τακτική έκδοση του Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου και ενεργοποίησε όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές δυνάμεις στον ιστορικό χώρο της Θράκης) θα χαρίσει στην παγκόσμια βιβλιογραφία και λαογραφία τη μοναδική εργασία του «πατέρα του ελληνικού διηγήματος» Γεωργίου Βιζυηνού με τίτλο «Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου εν Θράκη», που είναι ταυτόχρονα μια μοναδική μελέτη και πηγή για την επιβίωση μορφών διονυσιακής λατρείας στον ιστορικό χώρο της Θράκης και κυρίως μια αυθεντική μαρτυρία-οδηγός για τους Έλληνες και ξένους ερευνητές και μελετητές εδώ και 120 χρόνια!

Ο ιατροφιλόσοφος Στέφανος Καραθεοδωρής αποτελεί ένα κορυφαίο προϊόν-πρότυπο-παράδειγμα ενός καταπληκτικού εσωτερικού μηχανισμού αλληλεγγύης και βοήθειας του γένους, που σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά λαϊκής καταγωγής, που είχαν δυνατότητες, να σπουδάσουν, να εξελιχθούν και να αναδειχθούν σε μεγάλες πνευματικές μορφές. Αυτή τη βοήθεια φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο Στέφανος Καραθεοδωρής στον «τυφλό ποιητή της Ρωμιοσύνης» και επί σειρά ετών καθηγητή στη Σχολή της Χάλκης Ηλία Τανταλίδη. Και ήταν πάντα, ως ένας άτυπος πολιτικός και επιστημονικός σύμβουλος κοντά στο οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ένα ελάχιστο αντίδωρο και εκδήλωση βαθύτατου σεβασμού του στη μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου ΣΤ΄, που ήταν αυτός που είχε το σημαντικότερο και καθοριστικότερο για την εξέλιξή του ρόλο. Επίσης, πριν εργαστεί στην Κωνσταντινούπολη είχε αναλάβει τη διεύθυνση της ελληνικής Σχολής της Αδριανούπολης, όπου φρόντισε για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών της

Η συνάντηση που στο πρώτο στάδιό της έγινε στο γραφείο του κ.κ. Βαρθολομαίου και ακολούθως στην αίθουσα υποδοχής και ακροάσεων είχε ουσιαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς οι δράσεις διάρκειας πέντε ημερών σε Κωνσταντινούπολη, Νέα Ορεστιάδα και Νέα Βύσσα θα πρέπει να τύχουν του καλύτερου συντονισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση των δυνάμεων της Ομογένειας και των απογόνων του Γένους Καραθεοδωρή και της φιλοξενίας τους σε χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη θα είναι η Παναγία Κουμαριώτισσα, η οποία φέτος γιορτάζει τα χρόνια (1837-2017) από την ανέγερσή της και είναι ταυτισμένη με την προσφορά του Στεφάνου Καραθεοδωρή στο Γένος και στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας συνιστά ένα σημαντικό υγειονομικό και ιατρικό κεφάλαιο. Το 1836 ενέσκηψε επιδημία πανώλους, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία υπό τις οδηγίες του Στεφάνου Καραθεοδωρή, που ως γιατρός του σουλτάνου είχε τη σχετική ευθύνη και αρμοδιότητα, και τη συνεργασία του επίσης γιατρού ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ έδωσε τη δυνατότητα της ανέγερσης της εκκλησίας της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Στεφάνου Καραθεοδωρή αλλά εκεί έχουν ταφεί και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης και ήταν μεταξύ των κορυφαίων καθηγητών της.

Η Ομογένεια της Πόλης εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νιχωρίου κ.Παντελή Βίγγα και από τον αρχιμανδρίτη και εφημέριο του ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας κ. Αγαθάγγελο Σίσκο, οι οποίοι θα έχουν καθοριστική συμβολή στην επιτυχία του προγράμματος της Κωνσταντινούπολης.

Τόσο ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης όσο και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ» Χρήστος Ορμανλίδης έδωσαν το πλαίσιο της προπαρασκευής που γίνεται σε Νέα Ορεστιάδα και Νέα Βύσσα για την υποδοχή και τη φιλοξενία του Οικουμενικού Πατριάρχη, που συνιστά μια μεγάλη τιμή κι ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του Δήμου Ορεστιάδας, αφού η παρουσία του σηματοδοτεί μια διαφορετική διαχείριση ενός μοναδικού πολιτιστικού και πνευματικού κεφαλαίου της Θράκης και του Ελληνισμού με μορφές-σύμβολα παγκόσμιου διαμετρήματος και κύρους.

Από την πλευρά ου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του ποιμενάρχη της Ορθοδοξίας, που θα είναι μια ευλογία για τους κατοίκους του Δήμου Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής και την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένα θρησκευτικό και πνευματικό γεγονός ιδιαίτερου συμβολισμού στην ιστορία της Μητρόπολης με την ξεχωριστή Βυζαντινή παράδοση και κληρονομιά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που αφορούν στην παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου θα ανακοινωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας Γιώργος Καραγιάννης, ο αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο αρχιμανδρίτης και εφημέριος του Ι.Ν. Σωτήρος Κυπρίνου Απόστολος Πορτοκαλίδης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης.

Ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει όχι μόνο στην επιτυχή διοργάνωση του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων σε Κωνσταντινούπολη, Νέα Ορεστιάδα και Νέα Βύσσα, είναι οι Απόγονοι του Στεφάνου Καραθεοδωρή, οι άμεσοι κληρονόμοι του Γένους Καραθεοδωρή, που μετά τις επισκέψεις τους στην Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Ορεστιάδα και τη Νέα Βύσσσα, εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την ανάληψη της πρωτοβουλίας και αναζητούν τρόπους για την αποτελεσματικότερη και μόνιμη παρέμβασή τους και τη διάθεσή τους να ενεργοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων της. Επιθυμούν ιδιαίτερα να βοηθήσουν, ώστε το υπό ίδρυση Μουσείο Γένους Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα να γίνει με τις καλύτερες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας ξεχωριστής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία μπορεί να βοηθήσει και στην επισκεψιμότητα και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

ΕΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΤΟ 2017

ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ

ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Σταύρος Παπαθανάκης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑