Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 6th, 2017 | by fileto

0

Ξανάνοιξαν τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία

Παίρνοντας το μέρος του Γιώργου Πετρίδη, δημάρχου Κομοτηνής ο επικεφαλής της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ Φώτης Καραλίδης στρέφει τα βέλη του κατά του Χρήστου Μέτιου με αφορμή την ανακοίνωση του περιφερειάρχη για τις προτάσεις των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των δήμων της Περιφέρειας».

Ο κ. Καραλίδης που εσχάτως ενέσκυψε στο πεδίο της κριτικής του, τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Δυστυχώς το είδαμε κι αυτό!!! Ο Περιφερειάρχης, αγνοώντας αφενός τον ρόλο της Περιφέρειας και την σχέση της με τους Δήμους και μη σεβόμενος αφετέρου την αυτονομία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, έκρινε και επέκρινε τα σχέδια που κατέθεσαν οι δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του.

Με αυτήν την άστοχη και άκομψη παρέμβαση του ο κ. Περιφερειάρχης μόνο προβλήματα δημιούργησε.

Προσδίδοντας στον εαυτό του ρόλο πατερναλιστικό, αυτοπροβάλλεται ως ρυθμιστής των χρηματοδοτήσεων  στους Δήμους.

Εκμεταλλευόμενος την παρουσίαση των σχετικών προτάσεων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των Δήμων, προσπαθεί να δείξει μια κινητικότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Οικειοποιείται με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των άλλων φορέων – δήμων, για να κρύψει την ανυπαρξία της Περιφέρειας ως φορέας υλοποίησης έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Είναι γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Διοίκησης της Περιφέρειας δεν έχει να επιδείξει την ένταξη ούτε ενός νέου Τεχνικού έργου στο ΕΣΠΑ 2014-20.

Να επικεντρωθεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης στον ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκε, να περιορισθεί στα καθήκοντά του και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειάς και ας αφήσει τους Δήμους να λειτουργήσουν όπως αυτοί καλύτερα γνωρίζουν».

 

Μάχη στον κάμπο της Θράκης

Για να μην μείνει μόνος του ο κ. Καραλίδης και στον απόηχο της δήλωσης του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου ότι « Ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ένα μήνα η διαδικασία», βγάζει χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση ο δήμαρχος Κομοτηναίων απαντώντας στον συντοπίτη του περιφερειάρχη, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Παρακολούθησα με έκπληξη την πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος, τόσο του Δήμου Κομοτηνής, όσο και εναντίον μου, ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του.

Με παραληρηματικό τρόπο καταλόγισε στο Δήμο μας φανερή απουσία σχεδιασμού, επικοινωνιακή δολιότητα, αλλά και σφετερισμό των έργων των εταίρων της πρότασής μας για το ΒΑΑ Κομοτηνής.

Στην προσπάθεια του δε να πλήξει τον Δήμο καταγωγής του ο κ. Μέτιος δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ψεύδη, ανακρίβειες και αντιφάσεις που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα:

Η στρατηγική ΒΑΑ του Δ. Κομοτηνής αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στην Ωριμότητα Στρατηγικής (3,264/3,5)

Σύμφωνα με την αρ. πρ. 39/05-01-2017 απόφαση του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Α.Μ.Θ., στην οποία αναφέρεται:

«Αποδεχόμαστε το από 29.12.2016 Πρακτικό της Επιτροπής Ενστάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επί της ένστασης του Δήμου Κομοτηνής:

1. Κάνουμε δεκτή την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα κριτήρια Β.2 (Η στρατηγική ΒΑΑ έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα) και Β.5 (Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο χρηματοδότησης της Στρατηγικής ΒΑΑ).

2. Απορρίπτουμε την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα υπόλοιπα σημεία….

Με την επαναβαθμολόγηση η πρότασή μας έφτασε στη βαθμολογία τον Δήμο Δράμας, σε επιλέξιμη, πλέον, θέση και αν δεν είχε συμβεί το πρωτοφανές για εκδίκαση ένστασης να αυξηθεί η βαθμολογία και της Δράμας (χωρίς αυτή να έχει προσφύγει), ο Δήμος μας θα ήταν δικαιούχος του προγράμματος. Τόσο επικοινωνιακή, δηλαδή, ήταν η ένσταση μας.

Ένσταση κατέθεσε και ο Δήμος Ξάνθης, χωρίς, όμως, να κατηγορηθεί από τον Ροδοπίτη Μέτιο, ούτε για κωλυσιεργία, ούτε για επικοινωνιακά τερτίπια. Άρα και να μην είχαμε καταθέσει ένσταση, η διαδικασία θα καθυστερούσε λόγω Ξάνθης. Η ένσταση δεν αποφασίστηκε από τον Πετρίδη, αλλά ομόφωνα (συμπολίτευση και αντιπολίτευση). Άραγε και η αντιπολίτευση συμμετείχε στο «επικοινωνιακό τέχνασμα Πετρίδη»;

Και ο πλέον άσχετος περί του προγράμματος (πλην Μέτιου;) γνώριζε ότι τόσο οι συμπράξεις και συνέργειες Φορέων, όσο και η Ωριμότητα των προτάσεων ήταν βασικά προαπαιτούμενα του προγράμματος. Επιπλέον, οι εταίροι μας στο πρόγραμμα, Ιερά Μητρόπολη και  Υπουργείο Πολιτισμού,  είναι οι πλέον αξιόπιστοι, έντιμοι, μεθοδικοί, έμπειροι  και καταρτισμένοι εταίροι και όχι αφελείς «προς εκμετάλλευση», όπως απαξιωτικά θέλει να τους παρουσιάσει στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ο κύριος Μέτιος, καταλογίζοντας τους στη χειρότερη περίπτωση δόλο και στην καλύτερη αμέλεια ή αφέλεια».

Τέλος σε ότι αφορά την δήλωση Μέτιου ότι: «Τα έργα που προτάθηκαν από τον δήμο Κομοτηνής, είχαν ήδη συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ», απαντά ότι η αλήθεια είναι ότι: Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τα ΒΑΑ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν οριστικοποιήθηκε η ΟΧΕ.  Όφειλε να γνωρίζει ότι οι διαδικασίες σχεδιασμού και ωρίμανσης των ΒΑΑ άρχισαν από το 2015, ενώ η προσωρινή και η οριστική ανακοίνωση των έργων ΟΧΕ έγιναν την Άνοιξη του 2016 (Μάρτιος – Μάιος). Όφειλε, επίσης,  να γνωρίζει ότι μέσα σε 3-4 μήνες μέχρι την καταληκτική προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016, αλλαγή Στρατηγικής ΒΑΑ ήταν αδύνατο να γίνει.

Ο κ. Μέτιος οφείλει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη και  το μέγεθος του θεσμικού του ρόλου. Να αποβάλλει επιτέλους τα σύνδρομα του αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής. Να συνεργαστεί, αντί να επιτίθεται. Να σεβαστεί για να τον σεβαστούμε. Σε κάθε περίπτωση, στο Δήμο Κομοτηνής  ό,τι έχουμε σχεδιάσει για την πόλη και τα χωριά μας, για τους πολίτες μας και τη βελτίωση της ζωής τους, εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Με τον κ. Μέτιο δίπλα μας ή απέναντι μας. Η επιλογή δική του…

Η συνέχεια την Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑