Άποψη - Γνώμη

Published on February 27th, 2017 | by fileto

0

Χαλβάδες και νηστίσιμα…

Για μια φορά ακόμη παρακολουθούμε το έργο που οδήγησε σε εκείνο το μνημειώδες «Ευχαριστώ τους Αμερικάνους» που ανεφώνησε στη Βουλή ο αναμορφωτής της νεότερης Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

Ίμια, σημαίες, ένταση, ατύχημα, δηλώσεις εκατέρωθεν και το Αιγαίο για μια φορά ακόμη να γίνεται το φόντο της τακτοποίησης των Τουρκικών εσωτερικών αναταράξεων, με τους στρατηγούς και τους αγάδες να κάνουν τον νταή, την ώρα που ο πισινός τους καίγεται στα νοτιοανατολικά σύνορά τους και στο εσωτερικό με καμπάνιες για το ναι στον πανίσχυρο (!) Ερντογάν.

Από την άλλη «ξύπνησε» και ο δικός μας υπουργός Αμύνης Καμμένος και είπε τα δικά του, κάνοντας τον τσαμπουκά από θέση ασφαλείας, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, δαγκώνει τα χείλη του και τηρεί στάση υπομονής και αναμονής.

Διαβάζουμε δε ότι έκδηλη είναι η ανησυχία στην Ουάσιγκτον για την πιθανότητα ενός «ατυχήματος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ αλλά τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ σε ένα «θερμό» επεισόδιο θα είναι αργά.

Τη συγκεκριμένη περίοδο το ενδιαφέρον της αμερικανικής Διοίκησης φαίνεται να βρίσκεται σε άλλα θέματα.

Παράλληλα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αυτή την περίοδο στελεχώνει τις διάφορες υπηρεσίες του με πρόσωπα μακριά από το «βαθύ» κράτος που έχει αφήσει πίσω του Μπάρακ Ομπάμα.

Όλοι αναμένουν με ανυπομονησία ποιός ή ποιά θα διαδεχθεί την βοηθό υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη, την οποία είχε η Βικτόρια Νούλαντ, μια και η κυρία αυτή είχε αναλάβει ουσιαστικά να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους τουρκοκύπριους.

Τέλος πάντων και ενώ όλα είναι σε κατάσταση ανασχηματισμού, το μήνυμα που βγαίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμετ είναι ότι αναγνωρίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμη και ενός «ατυχήματος», και διαμηνύουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ζητώντας παράλληλα «αυτοσυγκράτηση» και από τις δυο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτό το παιχνίδι, όπως και σε όλα όσα σχετίζονται με τα εθνικά μας θέματα κρατάει τακτική χαμηλών τόνων αναμένοντας τις εξελίξεις, τις οποίες φυσικά δεν μπορεί να καθοδηγήσει γιαυτό και …κάνει την πάπια!

Για τους Αμερικανούς φίλους μας αυτό είναι καλό και το αναγνωρίζουν (ποιός θα το περίμενε μια αριστερή όπως λέει κυβέρνηση να έχει το χάδι των Αμερικανών), ενώ από την άλλη ο τσαμπουκάς των Τούρκων στρατηγών θεωρείται από τους ίδιους επικίνδυνος και άτυχος!

Το πρόβλημα, για την Ελλάδα, έγκειται στο γεγονός ότι η προσοχή της αμερικανικής Διοίκησης στην περιοχή είναι στραμμένη προς το παρόν περισσότερο στην καταπολέμηση της ISIS σε Ιράκ και Συρία, αλλά και το θέμα του Ιράν.

Έτσι είναι λογικό η Τουρκία να προηγείται της Ελλάδας στις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, στους οποίους βέβαια τίθεται μετ’ επιτάσεως και το θέμα της έκδοσης στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν.  

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει συναντηθεί  με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάκι Πενς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işik με τον Αμερικανό ομόλογό του Jim Mattis,  ο γενικός επιτελάρχης της Τουρκίας με τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορντ στη βάση Ιντζιρλίκ.

Από την άλλη πλευρά όμως ο  ο βίαιος εκδιωγμός δεκάδων αν όχι εκατοντάδων  Τούρκων διπλωματών και, αξιωματικών, από το ΝΑΤΟ, έχει δυσχεράνει την επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Η έλλειψη ικανών επαφών Ελλήνων και Αμερικανών επισήμων σερ αυτή τη φάση είναι αντιμετωπίσιμη. Η Ελλάδα έχει φροντίσει ώστε να εκμεταλλευθεί τις άριστες σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο. Μέσω αυτών θα μπορέσει να βρει ικανούς και χρήσιμους διαύλους  επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, η οποία με τη σειρά της διατηρεί επίσης άριστες με τις δύο αυτές χώρες.

Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει ήδη η  συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο  υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και  αντίστοιχων στρατιωτικών Επιτελείων είναι στενότατη με το Τελ Αβίβ να παρέχει σημαντικό όγκο πληροφοριών στην ελληνική πλευρά για τις κινήσεις της Αγκύρας και ενδιαφέρουσες αναλύσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ενισχυμένος ή τουλάχιστον έτσι δείχνει. Για παράδειγμα στη συνάντηση των μελών της Λέσχης Bilderberg.στις 17-19 Φεβρουαρίου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η θέση της Τουρκίας στη νέα παγκόσμια τάξη, αλλά και η αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ λόγω εκλογής του Τραμπ.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Τουρκία και πως προς ποια κατεύθυνση αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων μεταξύ αυτών και το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος για τα σύνταγμα.

Την ίδια ώρα το φλερτ του Ερντογάν με τν Πούτιν και η αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία μπορεί να ξυπνήσει αντανακλαστικά τω ΗΠΑ που αυτή την περίοδο βρίσκονται εν υπνώσει.

Και οι Ευρωπαίοι τι ρόλο παίζουν στην περιοχή μας;

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιoχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας» και το ανεξάρτητο δικαστικό της σύστημα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συγκεκριμένα, καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών – μελών.

Όσο για τους εκατέρωθεν «στρατηγούς», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο ως «κακομαθημένο παιδί» και εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες «ξέρουν καλά τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός».

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εθνική Άμυνας, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «αν οι Τούρκοι πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί, να δω πώς θα φύγουν από εκεί», απαντώντας στον Τσαβούσογλου, ο οποίος από την πλευρά του, είχε ισχυριστεί ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια, θα μπορούσαμε».

Και το τριώδιο κλείνει για να μπούμε στην σαρακοστή! Καλό Πάσχα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.