Άποψη - Γνώμη

Published on March 12th, 2017 | by fileto

0

Μάρκο αγάπη μου…

Το πόσο οι Γερμανοί ιδιαίτερα της μέσης ηλικίας είναι ερωτευμένοι με το μάρκο δεν λέγεται.

Από τότε που το ευρώ μπήκε στη ζωή τους ένα αγκάθι έχουν στην τσέπη και το πορτοφόλι τους και αυτό δεν είναι άλλο από το ευρώ.

Μου έλεγε ένας Γερμανός πριν μια δεκαετία στο Ντίσελντορφ, ότι «την μέρα που θα ξαναγυρίσει το μάρκο στη τσέπη μου θα ανοίξω σαμπάνια!» και το εννοούσε, ενώ έβριζε και έλεγε «σάιζε» για το νέο νόμισμα που πολύ τον ταλαιπωρούσε!

Ε λοιπόν ο φίλος μου ο Μάρκ μπορεί εκεί στο Νόις του Ντίσελντορφ να πανηγυρίζει, καθώς ως φαίνεται τα σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης πυκνώνουν ολοένα και πλησιάζει η ώρα που θα αποκτήσει το φετίχ του!

Μετά από την Ελλάδα που ανήκε και έπαιζε στην κατηγορία «φτερού», δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία, προκαλούν αυτή τη φορά τριγμούς στη νομισματική ένωση.

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί τις απόψεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου καθηγητή Κλέμενς Φουστ και του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ για την κρίση που επέστρεψε.

Οι δύο επιστήμονες ανατρέχουν στα μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πρώτη την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη και μαζί της η ευρωκρίση.

Υπάρχει δυσκολία στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο του Ιουλίου του 2015, γιατί η Αθήνα εφαρμόζει μη ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της.

Επί πλέον, το ΔΝΤ απειλεί με έξοδο, γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που υπό τη γερμανική οπτική γωνία θέτει όλο το πρόγραμμα σε αμφισβήτηση», αναφέρουν.

Στη συνέχεια κάνουν μία σύντομη αναφορά στα προβλήματα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, αλλά κυρίως η Πορτογαλία.

Όμως, οι χώρες που τους προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τις κυβερνήσεις τους να μην είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, καταγράφεται όξυνση στον τόνο διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών.

«Ο βορράς κατηγορεί τον νότο για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, ο νότος κατηγορεί τη Γερμανία για εμμονή στην μείωση των χρεών… οι χρηματαγορές γίνονται πιο νευρικές, γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί», αναφέρουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι δύο επιστήμονες επικαλούνται το παράδειγμα του Οδυσσέα, που για να αντισταθεί στο γοητευτικό τραγούδι των Σειρήνων, ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί.

«Ο Έλληνας μυθικός ήρωας ήταν σε θέση να εκχωρήσει την κυριαρχία και την ελευθερία να αποφασίζει, τουλάχιστον προσωρινά, αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνης είναι ανίκανες να αυτοδεσμευτούν», σημειώνουν.

«Δεν θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τόσο σημαντικούς τομείς, όπως ο δημοσιονομικός και οικονομικός, με το επιχείρημα ότι είναι  κυρίαρχες δημοκρατίες και αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις και αυτοδεσμεύσεις ότι θα περιορίσουν τα χρέη, που όμως στη συνέχεια δεν κάνουν… η ανικανότητα  αυτοδέσμευσης είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης», καταλήγουν.

Το Spiegel από την άλλη αναφέρεται σε ένα ενδεχόμενο «κακό» σενάριο για τη Γαλλία, την Ολλανδία ή την Ιταλία.

«Το φαινόμενο είναι παράδοξο», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Ενώ οικονομικά η ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2017 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης. Οι λόγοι αυτήν την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί». Στο άρθρο γίνεται περιγραφή τριών σεναρίων για το ευρώ, το Nexit, το Frexit και το Ilexit.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ολλανδίας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε οικονομική κατάρρευση, τους κραδασμούς θα μπορούσαν να απορροφήσουν οι υπόλοιπες χώρες, αλλά θα ήταν μια λυπηρή εξέλιξη κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει το δημοσίευμα, που περιγράφει όλα τα ενδεχόμενα, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, καθώς η Ολλανδία εξάγει περισσότερα προϊόντα  από όσα εισάγει.

Διαφορετικές είναι οι προοπτικές ενός Frexit.

«Μετά από τυχόν έξοδο της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επιζήσει το ευρώ. Θα ήταν ο θάνατος, ακόμη και οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα για να μην παρασυρθούν στη δίνη μιας υποτίμησης», αναφέρει το Spiegel.

Η έξοδος της Ιταλίας φαίνεται ένα πιο πιθανό ενδεχόμενο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

«Βραχυπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα για τους Ιταλούς, αλλά για τους επενδυτές η επιστροφή στη λίρα θα ήταν μια κρατική χρεοκοπία», επισημαίνει το άρθρο. «Πιθανότητες για τα τρία exit; Η πολιτική κάστα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλό είναι να προετοιμάζονται, διότι ένας απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με εμπειρία», καταλήγει.

Με λίγα λόγια αν δεν το έχετε καταλάβει επειδή ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν κλίμα!

Κι όσο οι Γερμανοί θα λένε Ναι στον Σούλτς που όπως φαίνεται στο τέλος δεν θα φτάσει στην πηγή, τόσο το κλίμα που θα φτιάχνεται θα είναι στημένο γύρω από το φετίχ του Μάρκ από το Νόις του Ντίσελντόρφ.

Θα του λένε με υπονοούμενα ότι η ώρα του μάρκου πλησιάζει και η μόνη που το εγγυάται είναι η φράου Μέρκελ και ο χερ Σόιμπλε!

Γιαβόλ!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑