Ελλάδα

Published on March 16th, 2017 | by fileto

0

Η Ελλάδα φλέγεται από τον Βασίλη Τζανακάρη

Η Ελλάδα φλέγεται, καλείται το βιβλίο ντοκουμέντο του Βασίλη Τζανακάρη που καταγράφει την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών. Η παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή θα γίνει την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, στις 7.30 στον χώρο του βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο από την καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή και θα ακολουθήσει συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό.
Το στίγμα του βιβλίου δίνει ένα κείμενο – κριτική για το βιβλίο, του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη: «Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη με 744 σελίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χρονικό ή καλύτερα για ένα βιβλίο – ντοκουμέντο από τις σελίδες του οποίου αναδύεται μια ολόκληρη εποχή με την καθημερινότητα των ανθρώπων, το περιθώριο, τις λεπτομέρειες των γεγονότων ακόμη και των «ασήμαντων».

Ως εργαλεία του συγγραφέας χρησιμοποιεί ανέκδοτα ημερολόγια, σπάνιες ανακοινώσεις, αφηγήσεις, επιστολές και συνεντεύξεις που αναπαράγουν και ζωντανεύουν τις σκληρές κι άγριες μέρες που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Γιατί όπως γράφει και ο Άγγελος Ελεφάντης τίποτε δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να δούμε το «τοτινό αστάθμητο των πραγμάτων αν δεν προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εποχή, τους ανθρώπους όπως ήταν τότε, με τα προβλήματα που αυτοί είχαν, με τις ιδεολογίες τους, ακόμη και με τις ιδεοληψίες τους».

Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται με όλες τις λεπτομέρειές της η βαριά βουλγαρική κατοχή και η προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης. Το πογκρόμ της φρίκης που ακολούθησε τα γεγονότα της Δράμας, τα πρώτα λίκνα της Εθνικής μας Αντίστασης και το σχεδόν άγνωστο ολοκαύτωμα των Κερδυλίων. Ο συγγραφέας «ψαχουλεύει» τη Θεσσαλονίκη της κατοχής, του Τσιτσάνη και των δωσίλογων αλλά και τις μέρες της Εαμοκρατίας που ακολούθησαν την απελευθέρωση για να περάσει στις μέρες που προηγήθηκαν των Δεκεμβριανών και σε εκείνες που τις ακολούθησαν αντιπαραβάλλοντας τη φρίκη της Αθήνας με εκείνες της «Εαμοκρατίας» στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται, σημειώνει ο συγγραφέας, για ένα βιβλίο μνήμης για εκείνους που έπεσαν στα κράσπεδα ενός ονείρου για μια Ελλάδα της ελευθερίας, της αναγέννησης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που κλείνει με αφηγήσεις του Γιώργου Ιωάννου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Θεολόγη Παρλαμπά, του Φίλιππου Φυλακτού και της αντάρτισσας Ευαγγελίας Φωτογράφου – Φυλακτού.
Στην Ξάνθη η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public (Δαγκλή και Ελπίδος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής και ο φιλόλογος – συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑