Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 22nd, 2017 | by fileto

0

Μεγάλη ζημιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Τέμενος Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α’) στο Διδυμότειχο, το οποίο θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης, και παρά την τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής εκτιμάται ότι η καταστροφή του είναι μεγάλη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από τη φωτιά καταστράφηκε η οροφή και το μεταλλικό σκέπαστρο, που τοποθετήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Οι ζημίες μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι εκτεταμένες καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα κατάσβεσης της πυρκαγιάς από ψηλά ενώ η έντονη παρουσία ξύλου στο εσωτερικό του Τεμένους τροφοδοτούσε συνεχώς τη φωτιά.

Οι πρώτες  πληροφορίες για τα αίτια της φωτιάς αναφέρουν  ότι σε εργασίες ηλεκτροκόλλησης που γινόταν το μεσημέρι σημειώθηκε μία φωτιά την οποία έσβησε η πυροσβεστική  αλλά στη 01:00 το βράδυ παρατηρήθηκε να βγαίνουν καπνοί από το τέμενος πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να υπήρξε αναζοπύρωση.

Όπως ανέφερε, ο δήμαρχος της πόλης Παρασκευάς Πατσουρίδης, «ήταν 02:55 όταν η Αστυνομία ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά στο τέμενος». «Εντός του κτηρίου δεν υπήρχαν άτομα εκείνη την ώρα», πρόσθεσε ο κ. Πατσουρίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ξύλινη στέγη του τεμένους έχει καεί ολοσχερώς και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής της». Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.

 

Το πρώτο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το Τέμενος Βαγιαζήτ είναι μουσουλμανικό τζαμί και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) ενώ εγκαινιάστηκε το 1420. Η πολιτισμική αξία του είναι μεγάλη και μέσα στο 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των έργων αναστήλωσης. Είναι το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα με εξωτερικό εμβαδόν ένα στρέμμα. Στη μια από τις τρεις θύρες του υπάρχουν θαυμάσια αραβουργήματα και αρχαΐζοντα ζιγκ ζαγκ μοτίβα. Ο κομψός μιναρές του είναι ενσωματωμένος στο κεντρικό κτίσμα και διαθέτει δική του εξωτερική είσοδο. Το μνημείο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των έργων αναστήλωσης.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ ήδη έχει μεταβεί στο Διδυμότειχο εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Από το πρωί χθες παρών ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Στο Διδυμότειχο μετέβη σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο εσωτερικό του.

Διαπιστώνοντας το μέγεθος της καταστροφής, ο κ. περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το Τέμενος Βαγιαζήτ αποτελεί ένα οθωμανικό μνημείο εξαιρετικής σπουδαιότητας για ολόκληρη την περιοχή και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα στηρίξει τις προσπάθειες του Υπουργείο Πολιτισμού για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου διαθέτοντας πόρους από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Στο Διδυμότειχο ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστο Τερτσούδη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑