Ελλάδα

Published on March 24th, 2017 | by fileto

0

Έφοδος ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΔΕΠΑ για ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ

Την συνάντηση των «εμπλεκομένων» και το μυστήριο που κάλυψε αυτήν, την Τετάρτη που μας πέρασε στο γραφείο του Αλέξη Χαρίτση, αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομικών, όπου βρέθηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, οι τρεις βουλευτές Καβάλας του Σύριζα, εκπρόσωποι των απολυμένων με νομικούς, από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν βγήκε είδηση, διαδέχθηκε μια νέα εξέλιξη μόλις ένα 24ωρο μετά.

Μιλάμε για την χθεσινή «έφοδο» της ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΔΕΠΑ με στόχο να βρεθεί αν υπάρχει δοσοληψία μεταξύ της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και της ΔΕΠΑ και αν μέσω της ELFE υπήρχαν συναλλαγές με την εταιρεία αυτή.

Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της διερεύνησης που γίνεται για την ΕLFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων-ΒΦΛ) που ανήκει στον όμιλο Λαυρεντιάδη.

Λέγεται ότι πέραν των χρεών –ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ– από ανεξόφλητες οφειλές για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η λιπασματοβιομηχανία, σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή σε άρθρο της, «οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, η νομιμότητα του οποίου ελέγχεται από τα συναρμόδια υπουργεία, έγιναν αφορμή για να εισβάλει το ΣΔΟΕ πριν από περίπου 15 ημέρες στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

 

Τι ψάχνει να βρει το ΣΔΟΕ

Η απρόσμενη «επίσκεψη» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών γύρω από την εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, που αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΕLFE. To υπουργείο Οικονομικών φέρεται να διερευνά τη νομιμότητα των τιμολογίων της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία ως προμηθευτής και πιστωτής ταυτόχρονα της ΕLFΕ είχε συναλλαγές με την «ύποπτη» εταιρεία (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ).

Κύκλοι της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνουν στην «Κ» την επίσκεψη του ΣΔΟΕ και επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Διαψεύδουν κατηγορηματικά επίσης πληροφορίες που φέρουν τη ΔΕΠΑ να έχει αποδεχθεί επιταγές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έναντι εγγυήσεων για κάλυψη του πιστωτικού ορίου της εταιρείας.

 

Ψάχνουν την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ με το μικροσκόπιο

Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρείας και τον τρόπο μεταβίβασης σε αυτήν των περιουσιακών στοιχείων της ΕLFE.

Η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ με έδρα την Κύπρο αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε αυτήν ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε το ενεργητικό της ΕLFE, χωρίς χρέη τα οποία διατήρησε η παλιά εταιρεία.

Kαι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα εργοστάσια της ΕLFE λειτουργούν υπό την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, στο τέλος του 2016 οι εργαζόμενοι, που είχαν επίσης «μεταβιβασθεί» στη νέα ιδιοκτησία, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με μια νέα, τρίτη στη σειρά εταιρεία, τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης».

Στην εταιρεία αυτή, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και διοικητικό συμβούλιο έναν πατέρα με τους δύο γιους του, από την Κύπρο μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό των δύο άλλων εταιρειών και η διαχείριση του εργοστασίου της Καβάλας.

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα εταιρεία κατέθεσε τα χαρτιά της για να πάρει άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Καβάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους εργαζομένους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει έωλη.

Ανεμένονται εξελίξεις σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ΔΕΠΑ όσο και για την ELFE.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑