Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 30th, 2017 | by fileto

0

Άγνωστοι οι βάνδαλοι του Εβραϊκού μνημείου στην Καβάλα

Ξημερώματα Πέμπτης σήμερα και οι περαστικοί στην Καβάλα, αντίκρυσαν το μνημείο που είχε στηθεί στη μνημη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας στην Κατοχή να έχει υποστεί φθορά ΄”από χέρι βανδάλου”.

Κάποιος ή κάποιοι με σκαρπέλο ή με βαριοπούλα έσπασε την μαρμάρινη πρόσοψη του μνημείου προκαλώντας του ανεπανόρθωτη φθορά!

Μετά την επίσκεψη στο μνημείο η δήμαρχος Καβάλας που έκανε το πρωί, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Καταδίκη του Δήμου Καβάλας για το βανδαλισμό του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων» η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία της μπροστά στο βανδαλισμένο μνημείο και με το εξής κείμενο: «Ο Δήμος Καβάλας καταδικάζει με τον πιο κατηγορητικό τρόπο το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός βανδαλισμού του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Κάθε μνημείο που βανδαλίζεται ανοίγει μια νέα πληγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καβάλας, μιας κοινωνίας πάντα ανοιχτής, πάντα ανεκτικής που σεβάστηκε διαχρονικά πολιτισμούς και θρησκείες.

Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται που στοχεύουν στο να προσβάλουν όχι μόνο τη μνήμη ανθρώπων αλλά και την ιστορία της πόλης, πλήττοντας την εικόνα της Καβαλιώτικης κοινωνίας και των πολιτών της.

Ο Δήμος Καβάλας προβαίνει άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

Τέλος, έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τις Αστυνομικές Αρχές για την εξεύρεση και την απόδοση ευθυνών σε όσους προέβησαν στο απαράδεκτο αυτό γεγονός.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το χώρο του μνημείου και είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιελ».

kav708807μνημειο Εβραίων Καβάλα

Ερωτήματα για το συμβάν

Ο βανδαλισμός του μνημείου έρχεται να κουμπώσει σε μια σειρά γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή όχι σχετικά μόνο με την Ισραηλιτική Κοινότητα και αυτά που ανέφερε ο γνωστός ραβίνος σε τελευταίο μήνυμά του μετά την ιστορία με το σφαγείο στο Κοκκινόχωμα.

Η Θράκη είναι σε αναβρασμό μετά από τις πληροφορίες για ύπαρξη και δράση Τούρκων πρακτόρων εν όψει του δημοψηφίσματος στην γειτονική Τουρκία, αλλά και την αθρόα εισροή ουσιαστικά κυνηγημένων αξιωματικών και δημοσίων υπαλλήλων από την Τουρκία προκειμένου να αποφύγουν τις συλλήψεις αλλά και όσα μπορεί να επακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα Ερντογάν που θέλει να πάρει όλες τις εξουσίες πάνω του.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, η ιστορία της απαγόρευσης σφαγών σε σφαγείο στο Κοκκινόχωμα μετά από διαμαρτυρίες φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων, και φυσικά μιλάμε για σφαγές ζώων με την μέθοδο Κόσερ, την οποία αποδέχεται η Εβραϊκή θρησκεία.

Γνωρίζουμε ότι το μνημείο κατά τις βραδινές ώρες φυλάσσεται μέχρι τα ξημερώματα, με περιπολικό που διαθέτει συμβατικά νούμερα και με πλήρωμα 2 ανδρών σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο.

Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες περίμεναν να φύγει το περιπολικό και προφανώς μετά προχώρησαν στον βανδαλισμό του.

Το μνημείο είχε δεχθεί πριν από πολύ καιρό και επίθεση με μπογιές οι οποίες και καθαρίστηκαν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 Με άμεση ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό για το συμβάν σχετικά με τον βανδαλισμό που δέχθηκε ξημερώματα Πέμπτης το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τον Ναζισμό και τον φασισμό.

Το κείμενο της ανακοίνωσης με τίτλο: «Ο αντισημιτισμός επιβιώνει και ελλοχεύει πάντα και παντού» λέει τα εξής: «Σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) νωρίς το πρωί άγνωστοι κατέστρεψαν με βαρύ εργαλείο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πόλη της Καβάλας μόλις τον Μάιο του 2015 έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και αποκατέστησε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη μνήμη των 1.484 Εβραίων της πόλης.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού  για τον βανδαλισμό του Μνημείου της Καβάλας, λίγες μάλιστα μέρες μετά από τη βεβήλωση του Μνημείου της Άρτας. Χαιρετίζει όμως με ικανοποίηση την άμεση αντίδραση της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα η οποία με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας εκφράζει την καταδίκη του θλιβερού αυτού γεγονότος και δεσμεύεται για την «άμεση αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα».

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία μας διότι οι βεβηλώσεις αυτές δείχνουν με τρόπο καταφανή ότι ο αντισημιτισμός -ένας αντισημιτισμός σχεδόν χωρίς Εβραίους- ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία επιβιώνουν και ελλοχεύουν πάντα και παντού. Κάθε ηθική, πολιτική ή άλλη κίνηση νομιμοποίησης των νοσταλγών του Ναζισμού επιτείνει τον κίνδυνο της αναβίωσης του αντισημιτισμού και της επέκτασης τέτοιων επεισοδίων που αμαυρώνουν τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας και το κύρος της χώρας μας. Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Το ΚΙΣΕ καλεί τις τοπικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς  και  τους πολίτες της Καβάλας να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους πράξεις και πρακτικές που στο παρελθόν οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στην επικράτηση του Ναζισμού, και να προστατεύσουν τη συλλογική μνήμη της πόλης για ένα κομμάτι του πληθυσμού της που θανατώθηκε στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Καταδίκη και από τον Σύριζα Καβάλας

Από τους πρώτους που καταδίκασαν μετά τον δήμο το γεγονός του βανδαλισμού του μνημείου των Εβραίων της Καβάλας ήταν και η ΝΕ Σύριζα Καβάλας σημειώνοντας τα εξής: «Ο βανδαλισμός του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα των ναζί, αποτελεί «μνημείο θράσους» και θυμίζει στον κόσμο της πόλης πως ο φασισμός καιροφυλαχτεί. Ένα μνημείο που πέρασε από μύρια κύματα για να στηθεί, έγινε στόχος φασιστών και ακραίων κύκλων που ζουν ανενόχλητοι δίπλα μας και αναπαράγουν τη μισαλλοδοξία.

Η απερίφραστη καταδίκη μας είναι δεδομένη όπως-ελπίζουμε- δεδομένη είναι η εγρήγορση από τις αρχές για να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, ώστε να γίνει σε όλους σαφές πως ο αλληλοσεβασμός, η διαφορετικότητα και τελικά η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Καταδίκες από υπ. Εξωτερικών και Νέα Δεξιά!

«Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για βανδαλισμό μνημείου Καβαλιωτών Εβραϊκής καταγωγής».

 Tο Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό που διεπράχθη από αγνώστους, χθες, στην Καβάλα, εις βάρος του μνημείου των Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 Παρόμοια κρούσματα βανδαλισμού μνημείων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας απορρίπτονται διαρρήδην από την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και τιμά την ιστορία και τη δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ κος Φαήλος Κρανιδιώτης αναφερόμενος στο βανδαλισμό που δέχτηκε το μνημείο των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο βανδαλισμός του μνημείου των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας είναι μια απεχθής πράξη που δεν προσβάλλει μόνον την μνήμη των συμπολιτών μας που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στα πλαίσια της Εβραϊκής Γενοκτονίας αλλά και την διαχρονική στάση σεβασμού του Έθνους μας απέναντι στους νεκρούς.

Οι ένοχοι πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑