Άποψη - Γνώμη

Published on April 2nd, 2017 | by fileto

0

Βρώμικα κόλπα…

Το πιο φθηνό και βρώμικο κόλπο που χρησιμοποιούσαν κάποτε από το υπουργείο Οικονομικών όταν ήθελαν να μαζέψουν κανένα φράγκο ήταν …η διασταύρωση στοιχείων.

Το πετούσαν στα ΜΜΕ της εποχής και κάποιοι που είχαν την φωλιά τους λερωμένη, έτρεχαν να καλύψουν τις αμαρτίες τους, πληρώνοντας φυσικά στην εφορία.

Σήμερα μετά από μνημόνια, λίστες Λαγκάρτ, λίστες Ρηνανίας, λίστες τρεχαγύρευε. Μετά από τόσο χρήμα που έφυγε στα ξένα ή σπαταλήθηκε και σπαταλιέται δεξιά και αριστερά για να χορτάσει το κομματικό κράτος, με το ίδιο κόλπο ανακαλύπτουν ένα υπερόπλο υψηλής τεχνολογίας που θα βρει που πήγε το χρήμα των Ελλήνων και μετά λέει θα τους στείλει τον λογαριασμό για να πληρώσουν για το χρήμα που σήκωσαν από τις καταθέσεις και το έβαλαν στο πάπλωμα!

Φυσικά ούτε λόγος γίνεται για χρήμα που ξοδεύτηκε για να πληρωθούν χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, ανεργίες, αμαρτίες και όλα αυτά τα όμορφα που μας φόρτωσαν με τα μνημόνια και με την αθλιότητα στην οποία μας έχουν καταδικάσει να ζούμε!

Λένε πάλι στην ίδια παραμυθολογία και στην ίδια τακτική του φόβου ότι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τον έλεγχο με το νέο hi tech εργαλείο της φορολογικής διοίκησης που ακούει στο όνομα “καταθεσιολόγιο”.

Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε τις προάλες επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών μετά “βαϊων και κλάδων” και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του.

Για το χειρισμό του συστήματος έχουν ήδη εκπαιδευτεί περίπου 130 ελεγκτές των φορολογικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη λεγόμενη “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας”, αυτή δηλαδή που δεν προκύπτει από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα δίνουν και οδηγίες χρήσεως μια και το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής.

Για κάθε έτος θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου στον οποίο πραγματοποιείται φορολογικός έλεγχος. Το σύστημα θα εντοπίζει το καθαρό ποσό των εισροών κεφαλαίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και το άθροισμά τους θα συγκρίνεται με το ποσό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος ως εισόδημα στη φορολογική δήλωση του αντίστοιχου έτους. Εφόσον το ποσό που έχει δηλωθεί είναι χαμηλότερο, τότε θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πλεονεκτήματα του συστήματος είναι η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρώνεται ο φορολογικός έλεγχος καθώς θα απαιτούνται στη χειρότερη περίπτωση μερικές εβδομάδες ενώ σήμερα απαιτούνται έως και έξι ή οκτώ μήνες.

Στο σύνολο του 2017 οι έλεγχοι που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με το νέο σύστημα ανέρχονται σε περίπου 23.000 και αφορούν κατά κύριο λόγο φορολογούμενος για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται φορολογούμενοι που βρίσκονται στις λεγόμενες λίστες, όπως είναι οι λίστες των μεγαλοκαταθετών που έχουν καταγραφεί στα περίπου 65 CD που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές.

Επίσης, περιλαμβάνονται υποθέσεις που χειριζόταν το ΣΔΟΕ και εμφανίζουν υψηλό ενδιαφέρον για τη φορολογική διοίκηση ως προς την εισπραξιμότητα που μπορούν να φέρουν. Οι υποθέσεις αυτές μεταφέρονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι οι χρήσεις που ελέγχονται μέσω του καταθεσιολογίου είναι αυτές μεταξύ 2002 έως και 2014 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν έλεγχοι και στη χρήση 2015.

Πριν το 2002 δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τρόπου διασταυρώσεων καθώς δεν είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική μορφή τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων.

Θαυμάσια, επιτέλους η Κοινωνία της Πληροφορίας έπιασε τόπο μετά τα τόσα δις που κατάπιε σαν το τέρας της Αποκαλύψεως!

Καπάκι έρχεται η είδηση ότι: «Εικόνα χάους εμφανίζει ο ΕΦΚΑ δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναζητούν τα στοιχεία τους τα οποία έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε ουρές, καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου υπερταμείου ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τα λάθη στα εκκαθαριστικά πληρωμής, οι μεγάλες ασάφειες στις διατάξεις του νόμου για τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκ, αλλά και η αδυναμία καταβολής από τους επαγγελματίες των υπέρογκων εισφορών που τους έχουν επιβληθεί ναρκοθετούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του τον ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνει το 45%, ενώ ο στόχος ήταν να ανέλθει στο 70%. Αναλυτές και ειδικοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα κλείσει φέτος με ένα πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κάνετε μια δουλειά της προκοπής βρε παιδιά!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑