Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 4th, 2017 | by fileto

0

Η Θράκη σε επιφυλακή για περίεργες αφίξεις Τούρκων

Για 80 περίπου ύποπτες αφίξεις Τούρκων στη Θράκη κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ειδήσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική προβοκάτσια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Θράκη είναι το Νο 1 σενάριο που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα. Ακόμη περισσότερο και από το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.

Περίεργες αφίξεις από την Τουρκία στην περιοχή της Θράκης έχουν προκαλέσει προβληματισμό και συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τη Θράκη.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει παρατηρηθεί «περίεργη κινητικότητα» στην περιοχή με δεκάδες αφίξεις προσώπων που για διάφορους λόγους θεωρούνται «ύποπτες».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 80 περιπτώσεις.

Τι είναι αυτό που ανησυχεί την Αθήνα;

Η πρόκληση ενός γεγονότος προβοκάτσιας που θα έχει στόχο να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων της περιοχής.

Ακόμη και το «κάψιμο ενός Κορανίου» μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις, που με τους κατάλληλους «χειρισμούς» μπορούν να πάρουν διαστάσεις.

Η πυρκαγιά στο τέμενος δεν προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί οι «σκληροί» της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν ισχυρά ερείσματα στον Έβρο.

Αντιθέτως, σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με την αρωγή του τουρκικού προξενείου, υπάρχουν οι δυνατότητες για την πρόκληση καταστάσεων έντασης.

Η αποκάλυψη των όπλων που είχε ιμάμης μέσα στον μιναρέ του σε μειονοτικό χωριό της Ξάνθης είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ιμάμη μπορεί να κρίθηκαν επαρκείς από τις δικαστικές Αρχές, αλλά στην πραγματικότητα δεν έπεισαν κανέναν.

Στη Θράκη οι πληροφορίες για την ύπαρξη και άλλων κρυμμένων όπλων διακινούνται διαρκώς και φαίνεται να έχουν βάση.

Από την άλλη, ο τουρκόφωνος Τύπος της περιοχής επιμένει να χαρακτηρίζει ως… συνωμοσία «γκιουλενιστών» το όλο ζήτημα.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στην Αθήνα ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να προκαλέσει αναταραχή στη Θράκη, παρά επεισόδιο στο Αιγαίο.

Να «παίξει» τα τελευταία 24ωρα πριν από το κρίσιμο για τον Ταγίπ Ερντογάν δημοψήφισμα με το θρησκευτικό συναίσθημα, χρησιμοποιώντας μια τεχνητή και ψευδή κρίση στη Θράκη.

Μια κρίση στην οποία η μουσουλμανική μειονότητα -την οποία ανερυθρίαστα αποκαλούν τουρκική ακόμη και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου- θα βρεθεί, υποτίθεται, υπό διωγμό και κίνδυνο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑