Άποψη - Γνώμη

Published on April 22nd, 2017 | by fileto

0

Με τρέλα στη Βενεζουέλα

Αρχές Δεκέμβρη του 2014. Οι εφημερίδες της Καβάλας γράφουν: «Κατάμεστο από κόσμο ήταν, το βράδυ της Παρασκευής, το “Στέκι της Νέας Πόλης”, σε βαθμό που αρκετοί παρευρισκόμενοι παρέμειναν όρθιοι καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φαρίντ Φερνάντεζ.

Ο κ. πρέσβης, ο οποίος επισκέφτηκε την Καβάλα όντας προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε την ιστορία της Βενεζουέλας, τον τρόπο με τον οποίο οι “ολίγοι” εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο για αυτούς τρόπο τις πολύ μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας (είναι χαρακτηριστικό ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως -μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά των αραβικών χωρών, των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ), το πώς οδηγήθηκε ο λαός της Βενεζουέλας στην απόλυτη φτώχεια και παρακμή, αλλά και τα όσα κέρδισε η χώρα από την διακυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες.

Την ίδια μέρα ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φαρίντ Φερνάντεζ, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στην πόλη μας, και όντας προσκεκλημένος από την Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη και τους δημοτικούς συμβούλους Ηλία Ιωαννίδη και Σωτήρη Σωτηριάδη- συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο και την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε τρέχοντα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, αλλά και να ανταλλάξει δώρα.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Μαδούρο έγινε δικτάτορας αλλά όχι για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταλογίζουν ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος της Βενεζουέλας από αναρχικούς και δεξιούς, με δηλώσεις τους.

Η αγάπη στον Μαδούρο είναι αμφίδρομη καθώς μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μαδούρο ενθουσιασμένος έβγαλε θριαμβευτική ανακοίνωση για να συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη δημοκρατική απόφαση του και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική, όπως αναφέρει, νίκη του.

Ο καιρός περνούσε και τελικά όταν αποκαλύφθηκε ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτούσε κρυφά του Podemos της Ισπανίας για να ακολουθήσουν την πολιτική του Τσάβες, πολλοί αναρωτήθηκαν (και επισήμως, στην ελληνική Βουλή) αν το ίδιο είχε συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως κάποτε μάθουμε.

Το περίεργο (και ελαφρώς ανακουφιστικό) είναι ότι παρά τα χάλια μας, είμαστε, ακόμα, σε καλύτερη κατάσταση από τη χώρα στην οποία θέλαμε να μοιάσουμε!

Η Βενεζουέλα πάντως φέρεται δυσαρεστημένη με τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, κατηγορώντας τον πως άλλαξε τελείως και πλέον ακολουθεί «φιλοαμερικανική» και «φιλομνημονιακή» πολιτική. Ίσως είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σε τι κατάσταση θα ήμασταν αν ακολουθούσαμε τελικά «φιλοΒενεζουελική» πολιτική.

Αλλά φαίνεται πως οι κρυφές αγάπες είναι ένας έρωτας αγιάτρευτος.

Ερχόμαστε στο σήμερα και το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος… συνιστά στα Μέσα Ενημέρωσης να μην ευαισθητοποιούνται μόνο για τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα αλλά να ασχοληθούν και με τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς κυβέρνησης στην Παραγουάη

Ευθύνη στην αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα και όχι στο καθεστώς Μαδούρο για την κλιμάκωση της βίας στη χώρα επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα, εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το αίτημά της να συζητηθούν στη Βουλή οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, στα μέσα ενημέρωσης που, όπως ισχυρίζεται η Κουμουνδούρου, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη αλλά και στην… αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που όπως επισημαίνει φέρει μεγάλη ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Καράκας.

Σχέσεις με καθεστώτα ανέχειας και αυταρχισμού καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, ενώ τον κατηγορεί ότι «πουλάει τρέλα για τη Βενεζουέλα».

Σε ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με διαδικαστικά προσχήματα αρνήθηκε να συζητηθούν στη Βουλή οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπως ήδη συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει, αναφερόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «μέσα στον εκνευρισμό και στην αμηχανία του, θυμήθηκε το γνωστό ανέκδοτο “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους” και μας κατηγόρησε γιατί δεν ζητάμε να συζητηθούν οι εξελίξεις στην … Παραγουάη!».

«Να τους θυμίσουμε λοιπόν ότι: Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέστησαν στην κηδεία αμφιλεγόμενων προσώπων. Δεν έστελναν επιστολές για “κοινές αξίες και κοινούς στόχους”. Δεν παρουσιάζουν την Βενεζουέλα ή άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής περίπου ως επίγειο παράδεισο. Δεν ειρωνεύτηκαν τους αντιπάλους κανενός αυταρχικού καθεστώτος. Δεν ταξίδεψαν σε τέτοιες χώρες με ιδιωτικό λίαρ τζετ σκοτεινού προσώπου για να κάνουν τον μεσάζοντα επιχειρηματικών συμφωνιών», συνεχίζει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, όλα τα παραπάνω δείχνουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συζητηθεί ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά εκτεθειμένος από τη στενή συσχέτισή του με καθεστώτα ανέχειας και αυταρχισμού.Που φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους, καταργούν το κοινοβούλιο, καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους αφήνουμε στην περιφρόνηση κάθε δημοκρατικού πολίτη», καταλήγει η Ν.Δ.

Κι αν ζούσε ο μεγάλος Μπόστ δεν θα έγραφε για το πλοίο που εξώκοιλε ανοιχτά των Αζορών, αλλά θα πήγαινε λιγάκι παρακάτω, γράφοντας για …τρέλα  με την Βενεζουέλα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑