Εκδηλώσεις

Published on April 23rd, 2017 | by fileto

0

Στην Γιορτή του Πελίτι χόρεψαν τον χορό της γης

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις της 17ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, που φέτος διοργανώθηκε παράλληλα με την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (19-22 Απριλίου) στο Μεσοχώρι του Παρανεστίου Δράμας.

Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής, την οποία χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, έγιναν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: ανταλλαγές σπόρων, χαριστικό παζάρι, εργαστήρια φύλαξης και φύτευσης σπόρων για ερασιτέχνες, υπαίθρια περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές, μουσικές βραδιές, φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές βίντεο.

Επίσης δόθηκε το επόμενο μαχητικό ραντεβού για τις 28-30 Απριλίου στη Διεθνή Συνάντηση Ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων αποτελεί πρόταση της εναλλακτικής κοινότητας  Πελίτι που υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Χάγη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης των πολιτών, η οποία διοργανώθηκε από το διεθνές κίνημα προστασίας παραδοσιακών σπόρων Navdanya international  και το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων Seed Freedom.

Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, όπως λένε οι διοργανωτές της, είναι μια έκκληση εκεχειρίας με τη Φύση, ένα κάλεσμα για να σταματήσει η χρήση δηλητηρίων, η μόλυνση του αέρα του νερού και του εδάφους. Στόχος της Ολυμπιάδας, που θα ταξιδεύει σε  διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι «να μεταφέρει ένα μήνυμα για την ανάπτυξη των σπόρων και μαζί μια νέα κουλτούρα  που δεν διαχωρίζει το φυσικό περιβάλλον από τον άνθρωπο και βασίζεται στην αγάπη και στην συνεργασία για τη διατήρηση της γης και των σπόρων, ιδίως παραδοσιακών ποικιλιών που έχουν διατηρηθεί από τους αγρότες εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Στη μεγάλη αυτή γιορτή των σπόρων μετείχαν κάπου 70 πολίτες 15 χωρών από την Αφρική, την Ευρώπη, την αμερικανική ήπειρο, μεταφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες από τις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους  ακτιβιστές του «15ου Κήπου», πλατφόρμας οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που στηρίζει αγρότες σε εμπόλεμες ζώνες, παρουσιάζοντας τους «Κήπους της Ελπίδας στον πόλεμο της Συρίας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑