Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 3rd, 2017 | by fileto

0

Οι Τούρκοι ψαρεύουν τα ψάρια μας…

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζει η παράνομη αλιεία στη χώρα μας. Σχεδόν σε όλη την επικράτεια τα κρούσματα είναι καθημερινά, με σοβαρές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην οικονομία γενικότερα.

Από τους δυναμίτες, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης μέχρι και τα δίχτυα, οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες βρίσκουν τρόπους να αλιεύουν μεγάλες ποσότητες ψαριών και να τις διακινούν στην αγορά χωρίς παραστατικά.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αλιείς της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, πέρα από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (αύξηση φορολογικών-ασφαλιστικών συντελεστών, έλλειψη αλιευτικού πληθυσμού), βρίσκονται αντιμέτωποι και με την παράνομη αλιεία, η οποία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η σκληρή στάση της πολιτείας απέναντι στους επαγγελματίες και η τεράστια ανοχή προς ερασιτέχνες και «εισαγόμενους» ψαράδες οδηγεί τους πρώτους σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Από τον Έβρο μέχρι την Καβάλα δουλεύουν 35 μηχανότρατες επαγγελματιών αλιέων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της θάλασσας.

Το γεγονός ότι οι επονομαζόμενοι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν επαγγελματικά εργαλεία καθιστά τη δραστηριότητα επαγγελματική. Επιπλέον, πολλοί από τους μη επαγγελματίες πουλούν τα αλιεύματα, ενώ είναι μόνο για προσωπική κατανάλωση.

 

Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον

Όταν τους θερινούς μήνες ο επαγγελματίας ψαράς πιάσει 4-5 κιλά καλής ποιότητας ψάρια και απευθυνθεί σε ψαροταβέρνες αυτές είναι ήδη κορεσμένες από ‘‘ερασιτεχνικά’’ ψάρια. Ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται, γιατί τα ψάρια είναι τρυπημένα με ψαροντούφεκο. Οι λεγόμενοι υποβρύχιοι ψαράδες χρησιμοποιούν φιάλες οξυγόνου, ακόμα μια παρανομία.

Για παράνομη αλιεία κατηγορούνται ενίοτε οι επαγγελματίες αλιείς, αλλά θέτουν το ερώτημα κατά πόσο ο νόμος προστατεύει τους επαγγελματίες, αλλά και τα αλιεύματα.

Τα τελευταία 25 χρόνια, λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, αλλά στον χώρο βλέπουν άλλους να δραστηριοποιούνται χωρίς να τηρούν κανέναν νόμο.

Ιδιαίτερα η παράνομη δραστηριότητα Τούρκων ψαράδων που πλήττουν σοβαρά τους αλιείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, πουλώντας ακολούθως τα ψάρια στην ελληνική αγορά.

Στην αντίθετη πλευρά οι ερασιτέχνες αλιείς που καυτηριάζουν το φαινόμενο με τη χρήση ρομβοειδών διχτυών (συρόμενος σάκος) από μηχανότρατες ή το ψάρεμα στον βυθό της θάλασσας με υποβρύχιες μπουκάλες το οποίο όπως λένε λαμβάνει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.

Πέρα από τι λέει η μια ή η άλλη πλευρά η αλήθεια είναι μία και την μεταφέρουμε από το στόμα ενός ανθρώπου της θάλασσας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: «Αν δεν υπάρξει σοβαρός έλεγχος και προστασία του θαλάσσιου πλούτου, κυρίως, των περιοχών όπου γεννούν τα ψάρια, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει ούτε λέπι και, κατ’ επέκταση, κι εμείς θα μείνουμε με τα εργαλεία στα χέρια!».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑