Άποψη - Γνώμη

Published on May 27th, 2017 | by fileto

0

Καμιά αλήθεια δεν τρομάζει…

Σε μια απίστευτη ομολογία προχώρησε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στην προσπάθεια του, να απεμπολήσει την πατρότητα του προγράμματος, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κηδεμονία, πως η κυβέρνηση συγκυβερνά με την τρόικα αλλά και πως “μας πιάνουν το χέρι και μας γράφουν το νομοσχέδιο”.

“Εμείς το ομολογούμε. Λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κηδεμονία, επιτροπεία. Ουσιαστικά στα δημοσιονομικά συγκυβερνάμε με τους θεσμούς, με την τρόικα. Πολλές φορές μας πιάνουν το χέρι και μας γράφουν το νομοσχέδιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευλογία” τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Οι συντάκτες της είδησης γράφουν ότι τα λεγόμενα του Ζαχαριάδη, σοκάρισαν πολλούς. Εμένα πάντως όχι!

Τι να με σοκάρει; Η αλήθεια η οποία λέγεται μέσα στην δίνη τόσων ψεμάτων και τόσων γλυκο-πιπεράτων μέτρων και ελπίδων που αφειδώς μοιράζονται από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη;

Πάμε σε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που συνδιαλέγεται με τους ξένους και τους θεσμούς (!) για τα οικονομικά και την τύχη της Ελλάδας, τον Ευκλείδη!

Αναφέρει η είδηση: «Αισιόδοξος για μια καλύτερη συμφωνία με καλούς όρους εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Ο κ. Τσακαλώτος από τη Πρέβεζα όπου βρίσκεται δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα: ‘Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία’.

Μα καλά μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία που έφερε και το δεύτερο μνημόνιο Σύριζα – Ανέλ τι ήταν; Κάτι άλλο; Γι’ αυτή ο υπουργός μας δεν έλεγε στη Βουλή ότι είναι μια χαρά συμφωνία και ότι όλα τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα αλλά στη σωστή κατεύθυνση;

Τώρα για ποια νέα συμφωνία μιλάει ο ποιητής της οικονομολογίας;

Πόσες συμφωνίες επιτυχημένες ακόμη θα κάνει ο Ευκλείδης, ο οποίος μας είπε συν τοις άλλοις στη Βουλή ότι σπρώχνονται οι επενδυτές έξω από την εξώπορτα της Ελλάδας αλλά η κυβέρνηση τους βάζει όλους στον αξονικό τομογράφο και τους ακτινογραφεί για να ξεσκαρτάρει τα λαμόγια!

Σάμπως η αλήθεια έχει πολλές εκδοχές για τα κυβερνητικά στελέχη την οποία κάνουν λάστιχο και τσιχλόφουσκα ..μπαζούκας!

Το άγχος της κυβέρνησης είναι να μας πείσει ότι το success story της κόντρα στα μνημόνια τα οποία μας έφερε και διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές μας είναι η συμφωνία που θα επιτύχει για την ελάφρυνση του χρέους μας.

Από την άλλη ακούγονται πολλά για τα πακέτα τα οποία θα μας επιβάλλει ο ESM και θα έχουν συνάρτηση με το χρέος.

Κι επειδή τα μέσα ενημέρωσης και λόγω των επικείμενων αλλαγών στο τηλεοπτικό τοπίο κάνουν την πάπια, ας δούμε πως βλέπει ο Γερμανικός τύπος την όλη ιστορία.

Τα πέντε πιθανά πακέτα για τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους τα οποία εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο έγγραφο του ESM αναφέρεται και η μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος.

Το πρώτο πακέτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSM κατά 5 χρόνια και πλαφόν στα επιτόκια 2%. Σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, δεν θα καταβάλλονται μέχρι το 2050. Τα επόμενα πακέτα περιλαμβάνουν περισσότερες ελαφρύνσεις. Έτσι το τρίτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των πιστώσεων από το 2080 και πέρα, ενώ στα επιτόκια μπαίνει πλαφόν 1% μέχρι το 2050.

Στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές της εβδομάδας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας. Αναφέρεται σε τρία σενάρια:

Σύμφωνα με το αισιόδοξο Σενάριο Α που βασίζεται σε στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το 2060 στο 49,1%, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αποτελούνται από το πιθανό έλλειμμα συν το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, θα βρίσκονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Θα ήταν συνεπώς λιγότερο από το όριο 15%-20% που κρίνουν οι δανειστές ως βιώσιμο.

Το Σενάριο Β είναι απαισιόδοξο, θεωρείται ωστόσο πιθανότερο από το ΔΝΤ. Το έγγραφο κάνει λόγο για «έκρηξη» του χρέους τα επόμενα 40 χρόνια, φθάνοντας το 2060 στο 226% του ΑΕΠ, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο γιγαντιαίο 52,1%.

Οι διαφορές των σεναρίων οφείλονται στην μακρά περίοδο 40 ετών, όπου ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές στην υπόθεση εργασίας, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Παρά τις μεγάλες διαφορές των σεναρίων η συζήτηση για την ανάγκη ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των υπολογισμών. Μόνο όμως στο Σενάριο Β και Γ (σσ. στο οποίο η Handelsblatt δεν αναφέρεται λεπτομερώς) υπάρχει ανάγκη ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους Βόλφρανγκ Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα», καταλήγει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Μια σκέτη κατάντια για μια αριστερή κυβέρνηση, ένας τέτοιος δρόμος χωρίς γυρισμό!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑