Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 1st, 2017 | by fileto

0

Η φρεγάτα Σαλαμίς στην Καβάλα

Ολοκληρώθηκε η ναυτική άσκηση που έγινε στο Βόρειο Αιγαίο με επίκεντρο το Θρακικό Πέλαγος και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία.

Παράλληλα τα σκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση κατέπλευσαν σε λιμάνια της περιοχής μας και έτσι χθες νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1 Μαΐου 2017, κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς», στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2017», καθώς συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού, που φέρουν τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

Μετά από λίγη ώρα από τον κατάπλου, γύρω στις 10 το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά από την προτομή του ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιο, στη μνήμη των πεσόντων στους ναυτικούς αγώνες του Έθνους και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υπαρχηγό του Αρχηγείου Στόλου, υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μικρός επισήμανε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Καβάλα, σε μια ημέρα μνήμης για το ναυτικό και τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα μας στις ελληνικές θάλασσες. Είναι οι άνθρωποι που υπεράσπισαν τα θαλάσσια σύνορά μας, το έργο των οποίων καλούμαστε να συνεχίσουμε εμείς, όποτε απαιτηθεί. Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπατριώτες μας, είναι ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς, για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας, ώστε αυτή να συνεχίσει να έχει το μέλλον που της αξίζει και της πρέπει».

 18879889_10213564367373288_3041096948245237853_o

Επίσκεψη Μαρκόπουλου στην φρεγάτα

Από το πρωί βρέθηκε στις εκδηλώσεις και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει την παρουσία του σκάφους αλλά και την ευκαιρία της επίσκεψής του στο εσωτερικό της: «μοναδική εμπειρία η ξενάγηση στην Φρεγάτα “Σαλαμίς” του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι “Απόστολος Παύλος” της πόλης μας στα πλαίσια της άσκησης “Καταιγίδα”. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πάντα εξαιρετικά αξιόμαχο και μαχητικό αλλά και με ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς με την Καβάλα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ναύαρχο Ευθ. Μικρό, – Υποδιοικητή του Στόλου, στον Κυβερνήτη της Φρεγάτας, Αντιπλοίαρχο κ. Ν. Ασημακόπουλο και στον Ύπαρχο της Φρεγάτας, Πλωτάρχη κ. Μπάγια».

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» (F-455) είναι τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1998.

«Είμαστε περήφανοι για το ναυτικό μας…» είπε μεταξύ άλλων και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα η οποία συμπλήρωσε ότι «είμαστε χαρούμενοι που μας επισκέπτονται. Πέρυσι ήρθε το πλήρωμα του “Αβέρωφ”, φέτος η φρεγάτα “Σαλαμίς” με τον υπαρχηγό του στόλου μας. Θα μιλήσω με τον ναύαρχο για την ιστορία της πόλης και τους δεσμούς της με το ναυτικό».

18839631_876287045842339_7334787139820374502_o

 

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από το υπερήφανο Ναυτικό μας

Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνουν στη γειτονική Τουρκία οι ένοπλες δυνάμεις, με τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, όπως η «Καταιγίς 2017», ο υπαρχηγός του Αρχηγείου Στόλου, απάντησε: «Είναι σαφές το μήνυμα, το οποίο στέλνουμε μέσα από αυτές τις μεγάλες ασκήσεις. Βρισκόμαστε στο τελείωμα της μεγαλύτερης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είναι διακλαδική, καθώς μετέχουν όλοι οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, με τους οποίους έχουμε συνέργεια. Είναι ένα μήνυμα προς τα έξω. Ένας από τους σκοπούς της άσκησης είναι, πέρα από το επιχειρησιακό αντικείμενο, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε αυτά που μας ανήκουν».

 

Πολύ νεολαία επισκέφθηκε την φρεγάτα μας

Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό ότι παρέες νέων παιδιών της Καβάλας επισκέφθηκαν το εσωτερικό της φρεγάτας «Σαλαμίς» η οποία έμεινε ανοιχτή στο κοινό από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι και την ώρα που απέπλευσε στις 8 το βράδυ.

Τους επισκέπτες ξεναγούσαν τα στελέχη του πλοίου και πραγματικά ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία για όλους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑