Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 7th, 2017 | by fileto

0

Αναλογικά διόδια θέλουν οι δήμαρχοι της Β. Ελλάδας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πλέον οι δήμαρχοι των δήμων από τους οποίους περνάει η Εγνατία Οδός και φυσικά μέσα στα χωρικά τους σύνορα στήνονται οι νέοι σταθμοί μετωπικών διοδίων σύμφωνα με την υπογραφή της ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σπίρτζη, που εγκαθιστούν άμεσα και θα λειτουργήσουν την τρέχουσα χρονιά  38 σταθμοί διοδίων.

Με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, χθες Τετάρτη 7 Ιουνίου το μεσημέρι στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων, από Δήμους που πλήττονται από την επιβολή των νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού.

Στόχος της συνάντησης ήταν να υπάρχει συντονισμός ενόψει των επόμενων ενεργειών.

Στην Καβάλα βρέθηκαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βαγγέλης Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Βοίου Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ιωαννιτών Δήμος Παπαδιώτης (Γιάννενα), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Παγγαίου Κώστας Γάκης και αντιδήμαρχος του δήμου Λαγκαδά, ενώ προήδρευσε της σύσκεψης η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης σε δηλώσεις τόνισε πως «μας προξένησε μεγάλη απογοήτευση η συγκεκριμένη απόφαση καθώς φαίνεται πως δεν γίνεται για να καλύψει λειτουργικές δαπάνες και έξοδα συντήρησης της Εγνατίας Οδού αλλά για να κάνει το δρόμο περισσότερο θελκτικό στους επενδυτές. Είναι σαφές πως διαφωνούμε με την επιβολή των συγκεκριμένων διοδίων και για αυτό ως Δήμος Κοζάνης έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία να έχουμε μια συνάντηση με τους Δημάρχους στον άξονα της Εγνατίας. Στόχος είναι να υπάρχει ενημέρωση και συντονισμός δράσης. Δεν είναι εποχή για μάχη χαρακωμάτων και ανέξοδες χωρίς συντονισμό κινήσεις. Ο συντονισμός μπορεί να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σε αυτό στοχεύουμε».

Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε επίσης πως θα ζητηθεί άμεσα να υπάρχει ενημέρωση για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα αναλογικά διόδια και τον τρόπο εφαρμογής τους «Απαιτείται ψυχραιμία, τεκμηρίωση, συνεργασία και συντονισμός και αυτό θα κάνουμε» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης τόνισε ότι «έχουμε την δύναμη εμείς οι αυτοδιοικητικοί να πάμε κόντρα σε αυτό το νέο χαράτσι που καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών μας να πληρώσουν. Οι κινητοποιήσεις δεν αποδίδουν αλλά η κοινή στάση της αυτοδιοίκησης μπορεί να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος μέσα στην γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει στις μέρες μας!».

 

Ποιες αποφάσεις λήφθηκαν

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μετά το πέρας της σύσκεψης τόνισε ότι αποφασίστηκε κοινή συναινέσει:

Να λειτουργήσουν άμεσα τα αναλογικά διόδια, τα οποία είναι και τα πιο δίκαια από τα μετωπικά.

Να εξετάσουν οι δήμαρχοι μέσω των ΠΕΔ των περιοχών τους τις συμβάσεις παραχώρησης στους παραχωριούχους όποτε αυτές γίνουν και να έχουν πλήρη ενημέρωση.

Να ξεκινήσει από την πλευρά των δημάρχων η διαδικασία για την επίλυση του θέματος δια της δικαστικής οδού.

Να συνεδριάσουν οι ΠΕΔ ανά περιφέρεια και επιτροπή από τους προέδρους των να κάνει σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα αποφασίστηκε να μην προβούν στην ψήφιση κανενός είδους ψηφίσματος μια και αυτό την παρούσα στιγμή δεν είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.

Τέλος οι ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου θα έχουν την πρώτη τους κοινή συνάντηση σε 15 μέρες και θα προγραμματίσουν τις κινήσεις τους…

Επίσης αναμένεται την Δευτέρα συνάντηση και των Περιφερειαρχών ΑΜ-Θ, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου για τις δικές τους κινήσεις που είναι σε άλλο επίπεδο από τις κινήσεις των δημάρχων.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑