Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 5th, 2017 | by fileto

0

Λαθραία και παρεμπόριο έχουν ξεκάνει το πραγματικό εμπόριο στην περιοχή μας

Μόνο χαμογελάκια στην αίθουσα μπορούσε να διακρίνει κανείς μια και ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης από την Θεσσαλονίκη τόνιζε στους ανθρώπους της αγοράς ότι εκτεταμένους ελέγχους σε εισερχόμενα φορτία βιομηχανικών προϊόντων, πραγματοποίησαν το διάστημα από 24 έως 26 Μαΐου 2017 στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, μικτά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την επικράτεια. Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργαζόμαστε νέο νόμο-πλαίσιο, ο οποίος θα κατατεθεί έως τα τέλη Ιουλίου στη Βουλή, για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων. Στόχος μας, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ιδιαιτέρως της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν συνολικά 650 φορτηγά οχήματα, εκ των οποίων τα 41 μετέφεραν βιομηχανικά προϊόντα (κουφώματα, δομικά υλικά, πλακίδια, θερμομονωτικά υλικά, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, εκρηκτικά και σκάφη αναψυχής) ως προς τη νομιμότητα των παραστατικών διακίνησης και τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Στα 41 φορτία, εντοπίστηκαν παρατυπίες, που αφορούν έλλειψη σήμανσης CE, Δήλωσης Συμμόρφωσης/Επιδόσεων κλπ., σε 23 κατηγορίες προϊόντων με το ποσοστό μη συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 55%. Δύο από τα παραπάνω φορτία δεσμεύτηκαν προσωρινά και επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, ελέγχθηκαν 22 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κατασκευής, των εισαγωγών και της διανομής και 66 κατηγορίες προϊόντων και εντοπίστηκαν παρατυπίες σε 49 είδη, με το ποσοστό μη συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 74%. Επίσης, δεσμεύτηκαν προσωρινά 23 είδη ηλεκτρολογικού υλικού σε σύνολο 32 ελεγχόμενων (71%), και 9 είδη δομικών υλικών σε σύνολο 12 ελεγχόμενων (75%) ενώ διενεργήθηκε δειγματοληψία σε 35 είδη ηλεκτρολογικού υλικού.

Καλά όλα αυτά αλλά η αγορά συνεχώς υπεθυμίζει ότι λαθραία και παρεμπόριο έχουν ξεκάνει το πραγματικό εμπόριο στην περιοχή μας…


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑