Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 11th, 2017 | by fileto

0

Δυναμικός τουριστικός προορισμός η Θάσος

Η εφετινή χρονιά στην Ελλάδα δεν περνά απαρατήρητη για τους διεθνείς παίκτες στη βιομηχανία του τουρισμού.

Με τη φράση «η Ελλάδα διαγράφει μια φανταστική πορεία την εφετινή χρονιά», ο δεύτερος στην ιεραρχία του ταξιδιωτικού ομίλου TUI, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του TUI Group και πρόεδρος του TUI Care Foundation κ. Τόμας Ελερμπεκ, επιβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα είναι ο μεγάλος νικητής της εφετινής περιόδου» για τον κορυφαίο ταξιδιωτικό όμιλο.

Ο ίδιος αναφέρεται στην «ισχυρή διψήφια αύξηση αφίξεων της TUI στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι» και στη «μεγάλη ανταπόκριση από τους πελάτες μας σε όλες τις αγορές της Ευρώπης». «Με σκληρή δουλειά μαζί με τους εταίρους μας στην Ελλάδα καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα το δεύτερο μετά την Ισπανία πιο δημοφιλή προορισμό της TUI παγκοσμίως».

Ο κ. Ελερμπεκ βρέθηκε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα, με αφορμή την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος που ξεκινά η TUI για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη, επιχειρώντας να συνδέσει τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και την αειφορία.

Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά σχέδια του οργανισμού για το 2018, τα οποία θα εξειδικευθούν σε συνεργασία και με το υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζει ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως βασικό προορισμό στον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και είμαστε σε αναζήτηση πρόσθετων ξενοδοχειακών συνεργασιών». Ταυτόχρονα, «η επέκταση του χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων της TUI αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή του ομίλου συνολικά».

 

Δημοφιλής προορισμός και η Θάσος

Το 2017 η TUI πραγματοποιεί 600 πτήσεις με δικά της αεροπλάνα σε ελληνικούς προορισμούς, διαθέτοντας και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις και με άλλες αεροπορικές εταιρείες. Εφέτος τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα. Αλλά «βλέπουμε μεγάλη ζήτηση προς μικρότερους ελληνικούς προορισμούς» τονίζει όπως Σάμος, Λέσβος, Θάσος και Πελοπόννησος ενώ στο πρόγραμμα εντάχθηκε πάλι η Κάρπαθος. Η γεωπολιτική αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή έχει μεταθέσει τη ζήτηση και «σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι προορισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο ευνοούν την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Αλλά αυτός είναι ένας βραχυπρόθεσμος παράγοντας.

Οι άλλοι προορισμοί ανακάμπτουν. Και οι πελάτες μας δεν έρχονται στην Ελλάδα, επειδή δεν μπορούν να ταξιδέψουν αλλού – έρχονται επειδή επιλέγουν συνειδητά την Ελλάδα για αυτά που τους προσφέρει. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικός προορισμός και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για την περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού» υποστηρίζει ο κ. Ελερμπεκ.

 

Προβληματισμός: Η αύξηση των φόρων μπορεί να μειώσει τη ζήτηση

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις και ειδικότερα ο αναμενόμενος από το 2018 φόρος διαμονής προκαλούν προβληματισμό. «Είμαστε αντίθετοι με την επιβολή νέων φόρων στον ελληνικό τουρισμό» λέει ο κ. Ελερμπεκ.

«Η αύξηση των φόρων θα επιφέρει αύξηση της τελικής τιμής. Κάθε αύξηση της τιμής χωρίς προηγούμενη βελτίωση της ποιότητας είναι προβληματική και μπορεί να καταλήξει σε μείωση της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να ανακοπεί η εξαιρετικά δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού. Αντί να μιλάμε για αύξηση φόρων, θα έπρεπε να συζητάμε για βελτίωση υποδομών, επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού επιχειρείν στην ψηφιακή εποχή».

Το ζήτημα του νέου φόρου αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα με την κυβέρνηση, και ο τουριστικός οργανισμός θα καταθέσει προτάσεις με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Απαριθμώντας τα θετικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ο ίδιος εστιάζει στην «απαράμιλλη φυσική ομορφιά», σε «μια χώρα γεμάτη ιστορία μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη», στη φιλοξενία, στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, στην αυθεντικότητα και στη διαφορετικότητα των προορισμών. Και «βέβαια στην κουζίνα» προσθέτει. Την ίδια ώρα «προκλήσεις υπάρχουν στον τομέα της βελτίωσης υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια στα νησιά, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, η αστάθεια της οικονομίας και του φορολογικού συστήματος».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑