Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 16th, 2017 | by fileto

0

Ένα δημοσίευμα για τα παιδιά πρόσφυγες έφερε την έρευνα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης με την οποία γνωστοποιείται ότι σχηματίσθηκε δικογραφία προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα καταγγελλόμενα σε δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου της 18ης. 04. 2017 με τίτλο «ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 15 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» αφορούν και πράξεις που λαμβάνουν χώρα και εντός της Π.Ε. Ροδόπης.

Η ως άνω διερεύνηση καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι, εμφανίζει ιδιαίτερες δυσχέρειες καθώς η Εισαγγελία ενημερώνεται σπάνια για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών – προσφύγων και συνήθως όταν είναι ήδη πολύ αργά και το θύμα ή ο δράστης έχουν ήδη «χαθεί» (ως αποτέλεσμα η ποινική δίωξη δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα).

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας συνήθως δεν αναφέρουν στις Αρχές πληροφορίες που τυχόν έχουν λόγω του επαγγελματικού απορρήτου (Εισαγγελέας Ανηλίκων Αστυνομική Διεύθυνση – Τμήμα Ασφαλείας κ.λ.π.) και κάποιες φορές οι πληροφορίες φτάνουν στους δημοσιογράφους νωρίτερα από ότι στις Αρχές. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 συνολικά 100.264 ανήλικοι πρόσφυγες ή μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Από αυτούς, οι 33.806 (34%) ήταν είτε ασυνόδευτα παιδιά είτε παιδιά που είχαν χωριστεί από τις οικογένειες τους στη διάρκεια του (μακρού) ταξιδιού τους. Συνολικά 63.920 μικροί πρόσφυγες ή μετανάστες -ένας συγκλονιστικός αριθμός- έφτασαν στη χώρα μας στη διάρκεια του 2016 και παρότι αναλυτικά στοιχεία που να αφορούν το πόσοι εξ αυτών ήταν ασυνόδευτοι δεν κατέστη δυνατό να συλλεχθούν κατά την άφιξη τους, εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα παιδάκια ανέρχονται στο 8% (5.192 ανήλικοι) του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με αναφορές προς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Η πλειονότητα του συνόλου των παιδιών που έφτασαν πέρσι στη χώρα μας καταγόταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ασυνόδευτα αυτά προέρχονταν κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες πρώτης άφιξης: Στην Ιταλία, επί συνόλου 28.223 ανηλίκων που έφτασαν πέρσι στη χώρα, ένα συντριπτικό ποσοστό 92% (25.846 παιδιά) αφορούσε είτε ασυνόδευτα παιδιά είτε παιδιά που είχαν χωριστεί από τις οικογένειες τους στον δρόμο της προσφυγιάς. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από τον αντίστοιχο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (2015), με την πλειονότητα των ανηλίκων που φτάνουν στην Ιταλία να προέρχεται από τη Βόρεια, την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική.

Στις 26.01.2017 συνδιοργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για τους Πρόσφυγες ( UNHCR) με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών». Στα πλαίσια της συνάντησης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου και ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προέβησαν σε εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικά με το πλαίσιο και τους λόγους της συνάντησης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις για θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Η 1η παρουσίαση είχε θέμα «θυματοποίηση και τραυματικές επιπτώσεις των συρράξεων και της σεξουαλικής βίας σε άντρες και αγόρια» και κατέδειξε την επίδραση του πολέμου και της εμπειρίας της φυγής σε άντρες και αγόρια λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο. Η 2″ παρουσίαση αφορούσε το «σεξ επιβίωσης», τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, τις αντιλήψεις για τα ευρήματα σχετικά με την έρευνα για το θέμα αυτό που διενήργησε η Υ.Α. από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Ιανουάριο του 2016. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών που είναι θύματα «σεξ επιβίωσης» εξαιτίας του φόβου, της ντροπής και της ανασφάλειας που μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά αυτά.

2 συνημμένα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑