Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 18th, 2017 | by fileto

0

Κλειδώνουν την Καβάλα για τα διόδια αύριο οι Καβαλιώτες

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζουν σύσσωμές οι τοπικές αρχές και οι φορείς, αλλά και πολίτες της Καβάλας, αντιδρώντας έντονα στην εγκατάσταση ενός ακόμα σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Αυτή τη φορά προτίθενται ν’ αποκλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης για μισή ώρα τον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Σίλα, στη δυτική είσοδο της πόλης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δημιουργία ενός ακόμα σταθμού διοδίων θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζουν σύσσωμές οι τοπικές αρχές και οι φορείς, αλλά και πολίτες της Καβάλας, αντιδρώντας έντονα στην εγκατάσταση ενός ακόμα σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό. Αυτή τη φορά προτίθενται ν’ αποκλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης για μισή ώρα τον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Σίλα, στη δυτική είσοδο της πόλης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δημιουργία ενός ακόμα σταθμού διοδίων θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένοι από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και τους πρόεδρους του συνόλου των παραγωγικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για να καταδείξουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα για κοινή δράση.

Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση των διοδίων είναι άδικη, καθώς θ’ αποτελέσει ένα σοβαρό αντικίνητρο για τον τόπο και την τοπική οικονομία, που ήδη πλήττεται σε όλους τους τομείς, ενώ η παρατεταμένη κρίση έχει επηρεάσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Η τοποθέτηση των διοδίων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της περιοχής, λόγω αύξησης του κόστους τους, πρόσθεσε, τονίζοντας ακόμη ότι ο δήμος Καβάλας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού και στηρίζει την προσπάθεια τους να μην προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις των νέων σταθμών διοδίων.

Η δήμαρχος επισήμανε ότι το τμήμα της Εγνατία Οδού που διέρχεται πάνω από την Καβάλα “αποτελεί μέρος της παράκαμψης της πόλης με αποτέλεσμα αν αυξηθούν οι σταθμοί διοδίων οι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών, που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, να επιλέγουν την παλιά εθνική οδό -προκειμένου να μην πληρώσουν επιπλέον διόδια- και να διέρχονται μέσα από οικισμούς καταλήγοντας στο κέντρο της πόλης για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους ανατολικότερα. Αυτό θα επιφέρει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος, όπως συνέβαινε πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια” κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος συμπλήρωσε ότι με την εγκατάσταση τόσων σταθμών διοδίων χάνεται το πραγματικό νόημα, ο ρόλος και ο χαρακτήρας της Εγνατίας που είναι να ενώνει κοινωνίες και ανθρώπους κι όχι να τους χωρίζει, που είναι να μικραίνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις κι όχι να τις μεγαλώνει. Ακόμη, ζήτησε απ’ όλους τους κατοίκους της Καβάλας να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εγκατάσταση του νέου σταθμού διοδίων “αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου μας, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σε όλη την κοινωνία, καθώς θ’ αυξήσει το κόστος της οδικής επικοινωνίας της περιοχής μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, με επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο αλλά και τον αγροτικό τομέα”.

Να σημειωθεί ότι στην Καβάλα λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ένας σταθμός διοδίων επί της Εγνατίας, στο ύψος της Μουσθένης του δήμου Παγγαίου και πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή δεύτερου σε απόσταση 35 χλμ. στο ύψος του Περιγιαλίου/Άσπρης Άμμου του δήμου Καβάλας. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και σύσσωμοι αρχές και φορείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράλογη απόφαση, καθώς είναι αδιανόητο μέσα σε μια τόσο μικρή απόσταση να χωροθετηθούν δυο σταθμοί επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑