Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 24th, 2017 | by fileto

0

Πεινασμένα αγριογούρουνα κατεβαίνουν στους κάμπους

Τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου με αντικείμενο τις ζημιές από αγριογούρουνα σε αγροτικές περιοχές του νομού Σερρών.

Εκεί ακούστηκε ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως το Παγγαίο και ο κάμπος του Νέστου στην περιοχή του ποταμού αλλά και οι περιοχές της Λεκάνης.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) , με τη συνεργασία των Αγροτικών Συλλόγων του ν. Σερρών, μετά από συνεχείς αναφορές αγροτών για μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες τους.

Παρουσιάστηκε εισήγηση από ειδικό Δασολόγο – Θηραματολόγο της ΚΟΜΑΘ για τα αίτια της αύξησης του αγριόχοιρου και τις ζημιές στην αγροτική περιοχή, καθώς και προτάσεις μεσοπρόθεσμης λύσης, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Υπήρξε έντονος προβληματισμός από τους παραγωγούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά από τα αγριογούρουνα, αλλά και αγανάκτηση για την ένταση και έκταση του προβλήματος.

Κοινή πρόταση όλων ήταν η δυνατότητα αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο για όσα χωράφια βρίσκονται εντός περιοχής της Σύμβασης Ραμσάρ.

Ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε για το ισχύον καθεστώς, την ανάγκη αναλογιστικής μελέτης και τον υπολογισμό ασφαλίστρου που να συμπεριλαμβάνει και τέτοιες ζημιές από την άγρια πανίδα, ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο

Αξίζει να σημειωθεί η αξιέπαινη πρωτοβουλία των δασαρχείων για καταγραφή των ζημιών στην περιοχή ευθύνης της, αλλά τονίστηκε ότι αυτό πρέπει να γίνει ακόμα πιο συντονισμένα, με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Τονίστηκε ότι μέσω της θήρας και του τρόπου άσκησης της δεν μπορεί να υπάρξει επίδραση στη μείωση των πληθυσμών του αγριογούρουνου και πρέπει να καταρτιστούν ευρύτερα σχέδια διαχείρισης του υπερπληθυσμού του είδους.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μητρώο ζημιών ώστε να αξιολογηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα περιστατικά και να καταρτιστεί ένα κοινό κείμενο προτάσεων για να προσεγγιστούν οι εφικτές λύσεις, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τις ενδιαφερόμενες ομάδες εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑