Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 6th, 2017 | by fileto

0

Στο 60% η ανεργία των νέων στην Καβάλα

Με κεντρικό σύνθημα «η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη» η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) οργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε ο ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, στη διάρκεια σύσκεψης προέδρων και εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και συνέντευξης Τύπου, ενόψει του συλλαλητηρίου «η αξιοπρέπειά μας έχει θιγεί και πρέπει να την ανακτήσουμε, αγωνιζόμαστε εναντίον της φτώχειας και της εξαθλίωσης».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αγνοεί συστηματικά τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα ενώ έχει πάμπολλες συναντήσεις με τους εργοδότες» και σημείωσε πως «τα συνδικάτα δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανοδική πορεία της οικονομίας».
Έθεσε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τόνισε πως η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα θα σημάνει την επέκτασή τους και στον τομέα του νερού.
Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι είναι μια βελτίωση, αλλά η μείωση αυτή είναι στατιστική και παρατήρησε πως συνεχίζεται «αμετανόητα» η εφαρμογή του μνημονιακού μίγματος πολιτικής που στα 8 χρόνια οδήγησε σε έκρηξη της ανεργίας και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Το πρόβλημα της ανεργίας στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης είναι τεράστιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
Όπως είπαν στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 30%, στη Φλώρινα 42% (στους νέους 75%), στην Πιερία 50%, στην Καβάλα 30% (στους νέους 60%), στις Σέρρες 32%-33%, στη Χαλκιδική 14%-19%, λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, στην Ξάνθη 45%, στη Δράμα 40%, στην Καστοριά 50%, στην Έδεσσα 32%, στα Γιαννιτσά 36%, στον Έβρο 22% και στην Ημαθία 35%.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων μίλησαν για κλείσιμο επιχειρήσεων και το φαινόμενο της μετανάστευσης που είναι ιδιαίτερα έντονο στο νομό της Δράμας.
Η μείωση του αριθμού των οικοδόμων στην Ξάνθη είναι πάρα πολύ μεγάλη και αρκετοί έφυγαν στο Κατάρ και σε άλλες περιοχές για να βρουν δουλειά.
Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑