Άποψη - Γνώμη

Published on October 2nd, 2017 | by fileto

0

Μετά τους φόρους και το ΕΝΦΙΑ έρχεται και το Ταφόσημο!

Σε αυτή την ωραία χώρα όπου μπορεί να ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα όπως και οι εδώδιμοι πολιτικοί ταγοί μας, έχουμε και μια άλλη αρετή.
Είμαστε οι εφευρέτες των κάθε λογής μηχανών, πατεντών και μπορούμε να λάβουμε και το Όσκαρ ή το Γκίνες ευρηματικότητας.
Εδώ σε αυτή την μοναδική χώρα των μνημονίων, των πολιτικών που μαθαίνουν να κουρεύουν στο κεφάλι του κασίδη και μια ζωή μένουν στάσιμοι στην λογική της ορθής και αποτελεσματικής τακτικής, έχουμε αυτό το κάτι τις που μας ανασταίνει τα κύτταρα του γέλιου και του γελοίου…
Λοιπόν να ξέρετε ότι στην Ελλάδα δεν πληρώνει κάποιος φόρο μόνο γιατί αναπνέει αλλά και για να πεθάνει!
Απίστευτο αλλά αληθινό καθώς οι δήμοι ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν χαράτσι για τον τάφο τους.
Ένα χαράτσι που κυμαίνεται από 10 και 40 ευρώ το οποίο δίνεται προκαταβολικά από τους δημότες άμα θέλουν να πιάσουν θέση σε κάποιο δημοτικό νεκροταφείο!
Προσοχή το ποσό δεν είναι εφάπαξ αλλά δίδεται ετησίως.
Οι δημότες, λαμβάνουν επιστολή όλοι, όχι μόνο όσοι συντηρούν οικογενειακό τάφο, για να πληρώσουν, ταφόσημο
Η καταγγελία έρχεται από έναν πολίτη ο οποίος σε δήμο της Αττικής, έλαβε τέτοια μακάβρια επιστολή.
Ο κύριος Κώστας τηλεφώνησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 και περιέγραψε το περιστατικό.
Ο Δήμος του έστειλε επιστολή με την οποία τον καλεί να πληρώσει 10 ευρώ, φυσικά προκαταβολικά, ώστε όταν φύγει από τα εγκόσμια να έχει εξασφαλίσει την τελευταία θέση του.
Ουσιαστικά ενημερώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει για να ενταφιαστεί στα όρια του Δήμου του όταν έρθει η ώρα του τέλους
Ο πολίτης αυτός δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο αίτημα για οικογενειακό τάφο και φυσικά όταν είδε την επιστολή ξέσπασε.
Περιέγραψε ότι είναι μόλις 39 ετών και υγιέστατος και το μόνο που δεν περίμενε ότι θα κληθεί να πληρώσει ένα χαράτσι για την ώρα που θα πεθάνει, για τον τάφο του δηλαδή.
Σημειώνεται ότι στην χώρα αυτή μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι πλήρωναν οι ζωντανοί ακόμα και για την ύπαρξή τους λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά όπως φαίνεται θα πληρώνουν και για την… απουσία τους.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου του καταγγέλοντος, εξήγησε ότι προβλέπεται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως όποιος έχει οικογενειακή μερίδα στον Δήμο πληρώνει κάθε χρόνο 10 ευρώ για τη συντήρηση και τα έξοδα του νεκροταφείου.
Το ποσό καταβάλλεται από κάθε οικογένεια και όχι από κάθε άτομο.
Η απάντησή του ήταν μάλιστα … αφοπλιστική: «Τι να κάνω εγώ, είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δημότες έχουν το δικαίωμα με μια δήλωση που θα λέει ότι δεν θα κάνουν χρήση του κοιμητηρίου να απαλλαγεί από το ετήσιο χαράτσι.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ο δήμος του δεν… πρωτοτυπεί. Είναι, όπως είπε κι άλλοι δήμοι που ακολουθούν την ίδια τακτική.
Όσοι κατοικούμε σε χωριά ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε χρόνο παλιά η κοινότητα και τώρα ακόμη περισσότερο οι Δήμοι και του Καποδίστρια και του Καλλικράτη στέλνουν μια φορά τον χρόνο ένα μπιλιετάκι που αφορά το τέλος για την συντήρηση του νεκροταφείου του κάθε οικισμού.
Είναι λέει χρήματα τα οποία πληρώνουν οι δημότες για να μπορεί ο δήμος να κάνει έργα στο νεκροταφείο, όπως πεζούλια, ύδρευση, αποχέτευση και ότι άλλο τέλος πάντων ακόμη και την περίφραξή τους.
Αν συμβαίνει αυτό; Τις περισσότερες φορές τα νεκροταφεία στα χωριά είναι σε άθλια κατάσταση και αν και τα τέλη που εισπράττονται είναι ανταποδοτικά, προφανώς αλλάζουν κωδικό και πηγαίνουν για άλλες δραστηριότητες.
Σε ορισμένους δήμους μάλιστα η ευρηματικότητα γίνεται πιο ευφάνταστη μια και βγάζουν τα δημοτικά συμβούλια αποφάσεις ότι αν κάποιο γραφείο κηδειών φέρει να θάψει νεκρό και η έδρα του είναι εκτός του δήμου …πληρώνει και «διόδια» διόλου ευκαταφρόνητα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 ευρώ μπορεί και παραπάνω γιατί έτυχε ο νεκρός να κατοικεί αλλού και εξέφρασε την επιθυμία του όσο ζούσε …να ταφεί στον τόπο του, στα ιερά χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Αυτά συμβαίνουν εν Ελλάδι, δεν είναι πλάκα, δεν είναι φάρσα, δεν είναι μυθεύματα…
Μετά από όλα αυτά να με συγχωρήσει ο δημότης του δήμου της Αθήνας αλλά το χαράτσι που του βάλανε των 10 ευρώ ωχριά μπροστά στις ευφάνταστες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που διυλίζουν τον κώνωπα σε τεχνάσματα ασφαλώς νόμιμα, μια και ελέγχονται από τις Αποκεντρωμένες και τους Επιτρόπους και περνάνε πολλές φορές με ομόφωνη συναίνεση!
“Άμωμοι εν οδώ αλληλούια” και Θεός σχωρέστον!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑