Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 17th, 2017 | by fileto

0

Θάσιος βρήκε στον βυθό του Λιμένα αρχαίο άγαλμα

Εραστής των καταδύσεων ο Θάσιος Γιάννης Λουτσίδης κάνοντας για άλλη μια φορά την αγαπημένη του ενασχόληση την περασμένη Παρασκευή, «ψάρεψε» ένα αρχαιολογικό διαμάντι.
Συγκεκριμένα, ο Λουτσίδης εντόπισε σε ένα σημείο έξω από τον Λιμένα Θάσου -και σε βάθος περί τα 7 με 10 μέτρα- το κάτω τμήμα ενός γυναικείου αγάλματος ρωμαϊκής -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- εποχής! Λουτσίδης

Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ανάρτησε ο ίδιος ο στο Facebook, διακρίνονται ακόμα και τα δάχτυλα του ποδιού του αγάλματος.
Έπειτα από την απρόσμενη αυτή ανακάλυψη, ο περιχαρής δύτης ενημέρωσε -προς τιμήν του, κάτι που αξίζει να αναφερθεί- τόσο την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων όσο και το Λιμεναρχείο Θάσου, οι οποίοι και επέβλεψαν την ανέλκυση του αγάλματος παρουσία αρχαιολόγου που εστάλη από την Εφορεία. Σημαντική, μάλιστα, ήταν η συνεισφορά του γνωστού Γάλλου αρχιτέκτονα της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής Τόνι Κοζέλι (και της συζύγου του Εμμανουέλα), ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Θάσου -αλλά και της Αμφίπολης.
Αμέσως μετά την ανέλκυσή του, το σπουδαίο αυτό εύρημα (το οποίο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενδέχεται να ζυγίζει 60 με 70 κιλά) παραδόθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Θάσου, προκειμένου να καθαριστεί από τους δεκάδες κολλημένους θαλάσσιους οργανισμούς και φύκια, να αφαλατωθεί και -κατόπιν- να εκτεθεί.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑