Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 24th, 2017 | by fileto

0

Εχει κοινό στην Καβάλα ο Βαρουφάκης!

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του κινηματογράφου “Απόλλων” στην Καβάλα, το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της εμφάνισης και της πολιτικής-οικονομικής ομιλίας που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25 (Democracy in Europe Movement 2025) με κεντρικό ομιλητή τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ηράκλειο και την Πάτρα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την DiEM25 και τις ιδέες που αυτή εκπροσωπεί -εν όψει, μάλιστα, και των ευρωεκλογών του 2019, στις οποίες ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι υποψήφιος.
Στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αργά αλλά σταθερά καταρρέει, με τους πολίτες να της γυρνάνε την πλάτη και να στρέφονται σε λύσεις όπως ο ακραίος εθνικισμός και η ξενοφοβία, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία ενός Πακιστανού ονόματι Σαμπίρ, τις περιπέτειες του οποίου και την αναλγησία που συνάντησε στην Ευρώπη διηγήθηκε στο κοινό κλείνοντας με τη φράση “Ντρέπομαι ως Έλληνας, ντρέπομαι και ως Ευρωπαίος”.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών (δίνοντας έμφαση στα “κόκκινα” δάνεια και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην αύξηση του ποσοστού των φορολογικών εσόδων που πηγαίνουν υπέρ των πιστωτών, στην κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη δημόσια περιουσία και στο “ξεπούλημά” της για ένα κομμάτι ψωμί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στο μη βιώσιμο χρέος), θέτοντας και τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.
Παράλληλα υπογράμμισε -ερωτώμενος για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit- ότι “Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρωζώνη, διότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόλοιπες χώρες είναι απίστευτα μεγάλο.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε από μόνοι μας να θεσπίσουμε συγκεκριμένα μέτρα, θέτοντας επί της ουσίας τους δικούς μας όρους για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη” και σημείωσε ότι “Μιλούσανε κάποιοι για τον κίνδυνο του διπλού νομίσματος. Μα αυτό είναι ακριβώς που βιώνουμε σήμερα: το διπλό νόμισμα. Αν είχατε 1 εκατομμύριο € και έπρεπε να επιλέξετε την κατάθεσή του στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην Deutsche Bank, θα πηγαίνατε στην γερμανική τράπεζα διότι εκεί δεν θα είχατε capital control -όπως έχουμε στην Ελλάδα”


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑