Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 3rd, 2017 | by fileto

0

Κλείνουν τις Σκουριές, ανοίγουν τα Πετρωτά για τον χρυσό;

⦁ Να πάρουν θέση οι τοπικοί φορείς μια και ουσιαστικά ξεδιπλώνεται σενάριο ανταπόδοσης των χρυσοθήρων…

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του να έρθει στη Θράκη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ένα σενάριο εξυφαίνεται που μοιάζει σαν σχέδιο ανταπόδοσης της ζημιάς που έπαθαν οι Καναδοί στις Σκουριές και θέλουν με πολιορκητικό κριό την Μεταλλευτική Θράκης να ρεφάρουν…
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, αναφορικά με την αίτηση που έχει υποβάλλει η «Μεταλλευτική Θράκης» για αδειοδότηση 16 διερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.
Μάλιστα, υποστηρίζει πως επιχειρείται να παρακαμφεί «νομότυπα» η διαδικασία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ υπενθυμίζει και την αρνητική θέση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.
Εν κατακλείδι καλεί την τοπική κοινωνία σε «επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε άστοχη ενέργεια οποιουδήποτε “αρμοδίου”».
Το ερώτημα παίζει στο γεγονός ότι θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο ΠΑΜ-Θ και ο ίδιος ο περιφερειάρχης εφόσον πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να μπούν στην περιοχή οι χρυσοθήρες από την πίσω πόρτα με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ!

Στρατιάδης
Παράκαμψη ή κουκούλωμα;
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου, παρακολουθεί με ενδιαφέρον την αίτηση της Μεταλλευτικής Θράκης για αδειοδότηση 16 διερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Παρακολουθούμε την προσπάθεια της αρμόδιας υπηρεσίας να παρακάμψει «νομότυπα» την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρούμε ότι για τέτοιας μείζονος σημασίας θέματα, είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Καθώς επίσης σε κάθε περίπτωση για την τελική απόφαση, είναι πρέπον να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η αρνητική θέση για το εν λόγω θέμα του οικείου Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Για ακόμη μια φορά διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε αδειοδότηση των εταιριών για οποιαδήποτε καταστρεπτική δραστηριότητά τους στην περιοχή μας. Καλούμαστε όλοι σε επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε άστοχη ενέργεια οποιουδήποτε “αρμοδίου”».
«Τώρα επανέρχονται οι εταιρείες ζητώντας άδεια για κάποιες γεωτρήσεις» σχολιάζει το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ανέστης Στρατιάδης για την εξέλιξη στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και εξηγεί: «άλλαξε ο νόμος και ανατέθηκε αυτού του είδους οι άδειες να δίνονται από την τοπική υπηρεσία περιβάλλοντος.
Οπότε επανήλθαν οι εταιρείες καταθέτοντας και πάλι τα χαρτιά τους για να πάρουν την αδειοδότηση. Άλλαξε η νομοθεσία και πλέον μπορούσε να την δώσει η Αποκεντρωμένη, ξαναέκαναν αίτηση για το ίδιο ζήτημα ενώ παλιά είχε απορριφτεί από το περιφερειακό συμβούλιο που είχε γνωμοδοτήσει ενάντια και το επανέφεραν το ζήτημα γιατί τους έδινε αυτή την δυνατότητα ο νέος νόμος»
Σημειώνει δε ότι «εμείς (εν. η Διανομαρχιακή Επιτροπή) θεωρούμε σημαντικό ότι θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα και ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών γιατί τον αφορά αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο».
Εκτιμά επίσης ότι οι εταιρίες «νομότυπα προσπαθούν να το παρακάμψουν αυτό – η αρμόδια υπηρεσία να γνωμοδοτήσει να μην έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο και μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων να βγει η απόφαση».
Όσο για τη θέση της διανομαρχιακής, ο κος Στρατιάδης τη διατυπώνει ρητά: «Εμείς σε αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι, θέλουμε, όπως και ο νόμος λέει, αν και μπορεί να παρακαμφθεί το περιφερειακό συμβούλιο και ο Δήμος, να μην ισχύσει αυτό και να μπει στο περιφερειακό συμβούλιο και να υπάρχει η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και του Δήμου, ο οποίος ήδη έβγαλε ανακοίνωση ότι είναι ενάντια και μπορεί να γίνει και δημοτικό συμβούλιο έκτακτο για αυτό. ‘Έχουμε πληροφόρηση ότι την Παρασκευή αυτό το υπηρεσιακό συμβούλιο θα συνεδριάσει με όλα θέματα και ίσως ένα από αυτά να είναι και το ζήτημα της αδειοδότησης των 16 ερευνητικών γεωτρήσεων. Εμείς θέλουμε να μην υπάρχει στην ημερήσια διάταξη του υπηρεσιακού συμβουλίου αλλά να κηρυχτεί άκυρη η διαδικασία αφού πάρουν και την γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και του δήμου Σαπών. Ο νόμος λέει ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο ακόμα και αν δεν υπάρχουν αυτές οι γνωμοδοτήσεις μπορεί το υπηρεσιακό συμβούλιο της Αποκεντρωμένης να πάρει απόφαση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος όταν ήταν στην αντιπολίτευση!
Αν και η συγκεκριμένη αλλαγή στο νόμο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Στρατιάδης επιμένει στη θέση της Διανομαρχιακής Επιτροπής ότι ο αγώνας κατά του χρυσού δεν πρέπει να σχετίζεται με τα κόμματα ή να επηρεάζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση: «Εμείς ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, είτε ΝΔ, είτε Σύριζα, σαν διανομαρχιακή επιτροπή πρέπει να είμαστε όπως και είμαστε σε επαγρύπνηση, ο λαός της Ροδόπης να πιστεύει ότι η διανομαρχιακή επιτροπή δεν επαφίεται σε οποιαδήποτε κυβέρνηση για να μην επέλθει η καταστροφή στον τόπο μας. Εμείς δεν θέλουμε καμία δραστηριότητα γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν συνάδει με την ανάπτυξη που θέλουμε για την περιοχή μας.
Στις 14 Νοέμβρη θα είναι εδώ και ο πρωθυπουργός για να συνομιλήσει με τους φορείς για το τι ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας.
Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη όπου οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα είναι εκτός γιατί πιστεύουμε ότι είναι καταστροφή για τον τόπο μας.
Η οποιαδήποτε περαιτέρω δραστηριότητα των εταιριών νομίζουμε ότι είναι σε αντίθεση με την κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε για την ανάπτυξη στον τόπο μας» λέει χαρακτηριστικά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑