Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 5th, 2017 | by fileto

0

Επιτυχία στην ανακύκλωση δεν είναι να είμαστε στο 6% αλλά στο 56%…

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να απαντήσει δημόσια και με στοιχεία στις διαπιστώσεις μας για την πολιτική που ακολουθεί στην προώθηση της ανακύκλωσης. Είναι πολύ ενδιαφέρον που ομολογεί – με στοιχεία πλέον – τις ελάχιστες και αναποτελεσματικές προσπάθειες που έκανε εδώ και 3 χρόνια, εξαιτίας των οποίων βρισκόμαστε στο 6% αντί να βρισκόμαστε στο 56%. Και εξηγούμε:
1. Δέκα δράσεις για την ανακύκλωση σε διάστημα 3 ετών σε μία περιοχή που δεν έκανε και δεν κάνει σωστή ανακύκλωση δεν το λες “επιτυχία”. Για την ακρίβεια, δεν το λες ούτε στοιχειώδες… Ειδικά τα 2 Δελτία Τύπου δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε “ενημερωτική δράση”. Είναι αστείο…
2. Οι 6 δράσεις ενημέρωσης σε επιχειρήσεις προγραμματίστηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και ο Δήμος ήταν συνδιοργανωτής (ενίοτε και η ΔΙΑΑΜΑΘ). Μόνος του ο Δήμος δεν υλοποίησε καμία δράση ενημέρωσης. Και από ό,τι θυμόμαστε, μία δράση που πήγε να υλοποιήσει μόνος του ο Δήμος στα ΚΑΠΗ ακυρώθηκε με εντολή της Δημάρχου Καβάλας.
3. Μέσα σε 3 χρόνια, έγιναν 2 δράσεις αμιγώς για πολίτες, μία το 2015 στην πλατεία Καπνεργάτη και μία το 2017 στην πλατεία Ελευθερίας. Για τη Δημοτική Αρχή, ούτε οι γειτονιές ούτε οι οικισμοί του Δήμου έχουν ανάγκη να μάθουν για την ανακύκλωση. Έτσι όπως πάμε, η επόμενη θα γίνει το 2019 από την επόμενη διοίκηση του Δήμου. Πάντως, αν κάθε Δημοτική Αρχή κάνει τέτοιες δράσεις κάθε 2 χρόνια, θα παραμείνουμε το 6% (αντί να φτάσουμε στο 56%) για πολλά χρόνια ακόμη και ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ…
4. Ειδικοί σάκοι ανακύκλωσης μοιράστηκαν μία φορά στα 3 χρόνια, από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου 2015, και φυσικά όχι σε όλους τους πολίτες. Έχουν περάσει από τότε 2 χρόνια και 2 μήνες και δεν ξαναμοιράστηκε κανένας σάκος… Δεν καταλαβαίνουν ότι η έλλειψη σάκων ανακύκλωσης αναγκάζει τους δημότες να χρησιμοποιούν μη-ανακυκλώσιμες σακούλες και να τις δένουν από συνήθεια πριν τις πετάξουν στον γαλάζιο κάδο;
5. Τον Οκτώβριο του 2015 ο Δήμος διέθετε περίπτερο στην έκθεση KAVALA EXPO για ενημέρωση. Γνωρίζουμε επίσης ότι στον εξωτερικό χώρο της εμπορικής έκθεσης υπήρχε και ένα απορριμματοφόρο και με μία παλέτα με ανακυκλώσιμα υλικά, προβάλλοντας την ανακύκλωση. Εύλογο ερώτημα: στις εκθέσεις του 2016 και 2017 γιατί δεν έγινε το ίδιο;
6. Το μοναδικό ενημερωτικό βίντεο που ανακαλύψαμε στο youtube δεν φιλοξενείται στο κανάλι του Δήμου Καβάλας, αναρτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 και έχει μέσα σε 2 χρόνια 935 προβολές. Επιπλέον, στην καινούρια ιστοσελίδα του Δήμου δεν υπάρχει κανένα βίντεο για την ανακύκλωση (ή υπάρχει κάπου κρυμμένο και δεν το εντοπίσαμε εμείς…).
7. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2015 η Δημοτική Αρχή, ενώ διέθετε 900 καινούριους γαλάζιους κάδους, έκανε απλά αντικατάσταση 350 παλαιότερων κάδων, με τη δικαιολογία ότι τους υπόλοιπους θα τους τοποθετούσε αργότερα. Εμείς τότε με ανακοίνωσή μας προτείναμε να τοποθετηθούν κατευθείαν όλοι οι κάδοι, για να αυξηθούν τα σημεία συλλογής των ανακυκλώσιμων. Πότε τελικά τοποθετήθηκαν όλοι οι 900 κάδοι που διέθετε ο Δήμος: το 2015, το 2016 ή το 2017; Και πόσοι ακριβώς είναι σήμερα, 1.100, 1.200, δεν γνωρίζει ακριβώς η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής; Υπάρχει μελέτη για το πόσους γαλάζιους κάδους χρειάζεται ο Δήμος, για να κάνουμε τη σύγκριση; Αν υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε έναν επιπλέον γαλάζιο κάδο δίπλα σε κάθε υφιστάμενο, για να αυξήσουμε την ανακύκλωση, μήπως θα έπρεπε να έχουμε πάνω από 2.000 κάδους; Και γιατί συνεχίζουν γειτονιές της πόλης και οικισμοί του Δήμου ακόμη και σήμερα να μην έχουν γαλάζιους κάδους;
Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις αποδεικνύουν ότι η διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βελτιώσει την πορεία του Δήμου και στον τομέα της ανακύκλωσης.
Θεωρούμε βέβαια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το ότι η απάντηση ήλθε ανυπόγραφη από τη Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής και όχι από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας ή τη Δήμαρχο Καβάλας. Τόσο “υπερήφανοι” αισθάνονται για τα “επιτεύγματά” τους που “κρύβονται” πίσω από τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους του Δήμου;
Από ό,τι φαίνεται, η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ και η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΡΓΟΥ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ τους κατάντησε να βάζουν για “ασπίδα” τους υπαλλήλους και να θέλουν κακόβουλα να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με τις υπηρεσίες του Δήμου. Η πολιτική του Δήμου στην ανακύκλωση δεν ορίζεται από τη Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής, αλλά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τη Δήμαρχο Καβάλας. Δικές τους είναι οι αποτυχίες…
Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνά η Δήμαρχος Καβάλας ότι για αυτές ακριβώς τις καθυστερήσεις και τις ανεπάρκειες παραιτήθηκε η κυρία Κορίνα Χιώτη – Πρασσά από τη θέση της Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, επισημαίνοντας ότι “χάθηκαν 2 χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης”…
Μετά από όλα αυτά, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ φαντάζουν ακόμη πιο απαραίτητες:
1. να αυξηθεί ο αριθμός των κάδων ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά και οικισμό του Δήμου
2. να ενισχυθεί η ενημέρωση και η εκπαίδευση πολιτών και επιχειρήσεων ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΟΜΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΠΟΡΤΑ – ΠΟΡΤΑ, ΦΥΛΛΑΔΙΟ – ΦΥΛΛΑΔΙΟ, με την κινητοποίηση εθελοντών, συλλόγων, σχολείων και φυσικά αιρετών στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες.
3. να σχεδιάσει η διοίκηση του Δήμου (μετά από σκέψη και μελέτη) συγκεκριμένα μέτρα επιβράβευσης πολιτών και επιχειρήσεων και να μην περιμένει πότε το Κράτος να θεσπίσει εκπτώσεις ή κίνητρα.
ΥΣ: Δημοσιεύουμε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 από διάφορα σημεία και γειτονιές της Καβάλας. Θεωρούμε ότι “μιλούν από μόνες τους”. Ακόμη και στην κεντρική αγορά της οδού Ομονοίας δεν υπάρχουν παντού γαλάζιοι κάδοι ανακύκλωσης…
Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Ο Επικεφαλής
Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑