Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 18th, 2017 | by fileto

0

Οι Καβαλιώτες με τιμές υποδέχθηκαν τον …ποιμενάρχη τους!

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας.
Η Καβάλα αν και το Σάββατο είχε συννεφιασμένο καιρό, άνοιξε μέσω των πιστών την αγκαλιά της και καλωσόρισε τον νέο μητροπολίτη της παρουσία των τοπικών αρχών, του κλήρου και του λαού της.
Ο μητροπολίτης Στέφανος έφτασε στις 11:30 οδικώς από την Εγνατία Οδό στο ύψος του Παληού στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος στον Άγιο Νικόλαο.
Εκεί ο τοποτηρητής μητροπολίτης Παντελεήμων του «παρέδωσε» την ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.
Δια μέσου των στενών του Αγίου Νικολάου η πομπή με τον νέο μητροπολίτη έφτασε στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας όπου τον περίμενε η δήμαρχος της πόλης η οποία τον καλωσόρισε ενώ ένα πανώ στο βάθος της σκηνής έγραφε: «Ως ευπαρέστητε, Σεβασμιώτατε. Σας καλωσορίζουμε στην πόλη του Αποστόλου Παύλου και της Αγίας Λυδίας».
Η δήμαρχος τον υποδέχθηκε και εκ μέρους των Καβαλιωτών και των δημοτών του Δήμου Καβάλας του είπε: «Σεβασμιώτατε, καλώς ήλθατε στην πόλη σας!».
Εκεί σε μια ομιλία της για το έργο του μακαριστού Προκοπίου ακολούθησε η προσφώνηση «Άξιος» η οποία επαναλήφθηκε από τους παρευρισκόμενους.
Ο μητροπολίτης Στέφανος συγκινημένος ευχαρίστησε την δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τον λαό της Καβάλας για την υποδοχή και ξεκίνησε η πορεία μέσω της οδού Ομονοίας στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου.

23755266_1569830766444554_103460168736190678_n23754913_744603685725420_7686188433434653288_n23755409_744403522412103_2228003642316494532_n
Η Ενθρόνιση
Ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Μητροπολιτών από όλη την Βόρεια Ελλάδα, εκπροσώπων των Αρχών, Κλήρου και Λαού, τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2017 η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.
Ο μητροπολίτης Άνθιμος ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, μεταφέροντας τις Πατριαρχικές ευλογίες και ευχές για μια ευλογημένη Ποιμαντορία, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε το μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’.
Τον λόγο έλαβαν ο τοποτηρητής της οικείας Μητροπόλεως και μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πένθος που πλήρωσε η τοπική Εκκλησία με τον θάνατο του Μακαριστού Προκοπίου, μεταβάλλεται σήμερα σε χαρά και αγαλλίαση και πανηγυρίζουν Κλήρος και Λαός, με την αγαθή φήμης σας να έχει φτάσει εδώ πριν την έλευσή σας».
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, δήλωσε κατά τον σύντομο λόγο του ότι «όλοι εμείς προσδοκούμε να βρούμε στο πρόσωπό σας έναν πνευματικό πατέρα φιλόξενο, φιλάγαθο, δίκαιο, όσιο και εγκρατή, κάτι που έχει ανάγκη η κοινωνία η οποία περνάει δύσκολα και σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε τη στήριξη της Περιφέρειάς μας», ενώ από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα ανταπεξέλθετε και θα ξεπεράσετε τους τρεις εξέχοντες προκατόχους σας και θα ανταπεξέλθετε, επίσης, στις επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ορθοδοξία».
Οι ομιλίες έκλεισαν με το μήνυμα του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου, πατρός Γερασίμου Φυλακτάκη, εκ μέρους του ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ, ενώ ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του μητροπολίτου Στεφάνου
Μετά το πέρας της τελετής της ενθρόνισης, η οποία κράτησε λίγο λιγότερο από 2 ώρες, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ δέχτηκε πλήθος πολιτών οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευλογία του και να του ευχηθούν για μια δίκαιη φιλεύσπλαχνη ποιμαντορία, με τον νέο μητροπολίτη να απαντά με τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού, ήτοι «ήρθα για να υπηρετήσω και όχι να με υπηρετήσουν».
Γεύμα στο Λούσι
Ακολούθησε γεύμα 200 ατόμων στο ξενοδοχείο Λούσι όπου κι εκεί ανεγνώσθηκαν μικρές ομιλίες.
Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.
Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας από τις Τοπικές Αρχές και στην συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Φυλακτάκης εκ μέρους του ιερού κληρου της Μητροπόλεως.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑