Εκδηλώσεις

Published on November 21st, 2017 | by fileto

0

Μοναδικό συνέδριο για την Αρχαία Μακεδονία

Κοντεύουν 50 χρόνια από τον Αύγουστο του 1968, όταν το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) με συνδιοργανωτές τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως και τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Wisconsin και Καλιφόρνιας διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα την αρχαία Μακεδονία με στόχο να αναδείξουν τους θησαυρούς της Μακεδονίας, μιας σημαντικά ιστορικής περιοχής που κατά τη γνώμη τους δεν είχε αναδειχθεί έως τότε.

Ήταν, εξάλλου, η εποχή (και τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι τα εντυπωσιακά ευρήματα του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, αλλά και στον Δίον, στην Πέλλα, στην Αιανή κ.α. που κορύφωσαν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την αρχαία Μακεδονία) που η περιοχή της Βορείου Ελλάδας υπήρξε παραμελημένη ως αντικείμενο έρευνας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
«Με τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου ανοίγει μία νέα ιστορική περίοδος για όλο τον αρχαίο κόσμο, ενώ η Ναυμαχία του Ακτίου και η ολοκληρωτική ήττα του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας θα φέρουν στην εξουσία τον Αύγουστο, ο οποίος θα κυβερνήσει ολόκληρη τη ρωμαϊκή επικράτεια και θα σηματοδοτήσει τη μετατροπή του ρωμαϊκού κράτους σε μια de facto μοναρχία» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το συνέδριο, που ξεκίνησε χθες στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Από τους «σταρ» της διοργάνωσης στην εναρκτήρια συνεδρία ο Βρετανός ελληνιστής ιστορικός -καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Robin Lane Fox- «ειδικευμένος στη μελέτη του «φαινομένου» του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Το 2004, ήταν ιστορικός σύμβουλος στην ταινία «Alexander» του Ολιβερ Στόουν).
O καθηγητής Fox θα μιλήσει με θέμα τη σχέση του μακεδονικού βασιλείου στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου με την Ήπειρο, ενώ στη βασική εισήγηση της εναρκτήριας συνεδρίας οι κύριοι Α. Ριζάκης και Ι. Τουράτσογλου θα αναφερθούν στο χρονικό της μετάβασης «από το μακεδονικό βασίλειο στο imperium Romanum».
Θα ακολουθήσουν πολυπρόσωπες συνεδρίες και ανακοινώσεις παλαιότερων και, ήδη μελετημένων από τους επιστήμονες, ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (από τη Βεργίνα έως την προσφάτως πολυσυζητηθείσα Αμφίπολη) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλαδας (Τετάρτη 22 Νοεμβρίου) και στο κτίριο ΕΛΚΕ του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Πέμπτη 23 – Παρασκευή 24 Νοεμβρίου).
Τα πρακτικά και αυτού του συνεδρίου -όπως και των προηγουμένων επτά- έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί και το περιεχόμενό τους θα εισαχθεί σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Το έργο της ψηφιοποίησης των 7.000 σελίδων των πρακτικών από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ με στόχο τη διάχυση της γνώσης γύρω από την αρχαία Μακεδονία, τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διαχείριση πηγών και τεκμηρίων ιστορίας και πολιτισμού, την οργάνωση του υλικού με σύγχρονες πρακτικές και βάσεις δεδομένων, την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας ιστορικών, αρχαιολόγων, φιλολόγων, εθνογράφων, αρχιτεκτόνων, ιστορικών τέχνης σε ζητήματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑