Εκδηλώσεις

Published on December 3rd, 2017 | by fileto

0

Ανάβουν τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Τα όμορφα νερά, των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, θα αποκτήσουν το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μια όψη μαγευτική, πλημμυρισμένη, απ’ το φως δεκάδων κεριών.
Μια εικόνα αξέχαστη.
Φαντασμαγορική και παραμυθένια συνάμα.
Είναι έθιμο της πόλης, μικροί και μεγάλοι να πηγαίνουν το βράδυ της παραμονής της Αγίας Βαρβάρας, στα νερά των πηγών, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, για να ρίξουν ο καθένας χωριστά, το δικό του αυτοσχέδιο καραβάκι.
Η προετοιμασία, ξεκινά πολλές μέρες πριν την παραμονή της γιορτής, όταν, παρέες, οικογένειες, σύλλογοι, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, να πρωτοτυπήσουν.
Ένας είναι ο στόχος.
Η πιο εντυπωσιακή, η πιο όμορφη κατασκευή, που θα προκαλέσει τον θαυμασμό και θα προσελκύσει τα βλέμματα όλων.
Βέβαια η παράδοση λέει, πως το καραβάκι που θα μπορέσει να επιπλεύσει, εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του, την υλοποίηση της ευχής που έκανε όταν το έριξε.
Όταν μάλιστα, όχι μόνο επιπλέει, αλλά ακολουθεί τη ροή των υδάτων, τότε ο «πλοιοκτήτης» είναι πια βέβαιος ότι η ευχή του θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Τα καραβάκια, πλέουν αρμονικά δίπλα στις πάπιες και τους πανέμορφους κύκνους της λίμνης, δημιουργώντας, τις περισσότερες φορές, φωτεινούς κύκλους, από τη λάμψη των κεριών που στέκουν πάνω τους σαν κατάρτια.
Το έθιμο γιορτάζονταν από πολύ παλιά. Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά από πρωτοβουλίες φορέων της πόλης, έχει προβληθεί και εκτός Δράμας με αποτέλεσμα να προσελκύει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης.
Το βράδυ λοιπόν της παραμονής της πολιούχου της Δράμας ή το ξημέρωμα της γιορτής για τους πιο τολμηρούς, το έθιμο θα αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά.
πηγή: Alpha News


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑