Άποψη - Γνώμη

Published on December 6th, 2017 | by fileto

0

Πρέπει να δούμε την επίσκεψη Ερντογάν χωρίς φοβικά σύνδρομα

Όταν ήρθε την προηγούμενη φορά ο πρωθυπουργός τότε Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη το 2004 και πήγε στο χωριό Αρριανά, ήταν η ώρα της προσευχής. Με την σύζυγό του Εμινέ κατευθύνθηκε στο τζαμί του χωριού και τότε ο μουεζίνης βγήκε στον μιναρέ και άρχισε να καλεί τους πιστούς σε προσευχή.
Ακούγοντας τον τότε ο Ταγίπ γύρισε στη γυναίκα του και της είπε: «αν το είχαμε κάνει αυτό εμείς στην Τουρκία κάποτε, θα μας πήγαιναν …φυλακή!».
Τότε, αναφερόμενος στους “αδελφούς της Δυτικής Θράκης” είπε ότι “όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα τόσο θα προοδεύει η δική σας ευτυχία”.
Στη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο τουρκικό προξενείο, ο Τούρκος τότε πρωθυπουργός, είχε δεχθεί θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομόθρησκούς του, οι οποίοι τον χειροκρότησαν φωνάζοντας “Ινσαλάχ”, δηλαδή “ο θεός μαζί σου”.
Η έκπληξη του Ερντογάν στη Θράκη, για την αποδοχή της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των ομοθρήσκων του, τότε που από πολλούς πέρασε απαρατήρητη, θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία, αν δεν είχαμε όλα αυτά τα φοβικά σύνδρομα τα οποία ακολουθούν την εξωτερική μας πολιτική σχετικά με την Θράκη, την μειονότητα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν «σουλτάνος» πια ακόμη πιο ισχυρός ξανάρχεται την Παρασκευή στη Θράκη.
Μεγάλη είναι η κινητικότητα στην περιοχή ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, η οποία περιλαμβάνει πέρασμα από την Κομοτηνή και – σύμφωνα με πληροφορίες – συναντήσεις στο τουρκικό προξενείο, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Δράσεις από τους υπέρμαχους της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και αντιδράσεις από όσους δεν επιθυμούν τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή, έντονο παρασκήνιο και πολλά ακόμη συμβαίνουν αυτό το διάστημα, μόλις μερικά 24ώρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη.
Η επίσκεψη ξεκινά από την Αθήνα με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατόπιν, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας τις οποίας θα γίνουν κοινές δηλώσεις.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.
Αεροπορικώς στη Θράκη μέσω Αλεξανδρούπολης
Το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει τις επαφές του στην Αθήνα και μετά το πέρας αυτών θα ταξιδέψει αεροπορικώς για τη Θράκη. Η πτήση του θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης και αμέσως θα φύγει για Κομοτηνή όπου ο πρώτος του σταθμός θα είναι το τζαμί Κιρμαχαλέ για την προσευχή της Παρασκευής (σ.σ. αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε προσευχή του Προέδρου στο Εσκί Τζαμί, αλλά τελικώς άλλαξε).
Μετά την προσευχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Ερντογάν θα έχει συναντήσεις με φορείς της μειονότητας. Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει ο Χακάν Τσαβούσογλου που κατάγεται από τη Ροδόπη και είχε προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν, με δική του επίσκεψη το περασμένο διάστημα. Τότε μάλιστα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την ομιλία του στην “τουρκική” νεολαία, όπου είχε αποκαλέσει Τουρκική μειονότητα τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και είχε πει μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν τους δίνει τα προνόμια που πρέπει. Τέλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει και η γυναίκα του Εμινέ.
Μεταξύ των επισκέψεων του κ. Ερντογάν, αναμένεται να ξεχωρίσει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόξενο Χουσεϊν Αβνί Μπότσαλι καθώς και το πιθανό – ως δεδομένο – πέρασμά του από την “τουρκική” νεολαία Κομοτηνής. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί και τον σύλλογο Επιστημόνων μειονότητας, όπου θα συναντηθεί με προέδρους μειονοτικών συλλόγων.
Κίνημα ψηφοφορία με άρνηση για την επίσκεψη
“Επιτέλους, ασκείστε κυριαρχία”, αναφέρουν σε επιστολή τους 22 συλλογικότητες της Θράκης λέγοντας ισχυρό “όχι” στο πέρασμα Ερντογάν από την Θράκη. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του φέρει τίτλο: Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν, έχει ως αποδέκτες τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του. Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι. Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία – επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Η συντονιστική επιτροπή: «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης, Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής, Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης, Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής, Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής, Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος, Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης, Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου, Πολιτιστικός σύλλογος «Ενδοχώρα», Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου, B’ ΕΛΜΕ Έβρου, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων, «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου, Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης, Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης, Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης”.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑