Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 27th, 2017 | by fileto

0

Το χειρότερο σενάριο για την ΣΕΚΑΠ

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου προχωρεί η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη με θέμα την έναρξη διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.
Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».
Σημειώνεται πως η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ πήρε δυσάρεστη τροπή, καθώς μετά την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ το Τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε τη διακοπή της διανομής των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών.
Για τον σκοπό αυτό, οι καπνοβιομηχανίες έχουν καταθέσει, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, η εταιρεία έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως το Τελωνείο Ξάνθης, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικύρωσε το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ και ενώ η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αποφάσισε τη διακοπή της διανομής των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.
Σημειώνεται εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στη ΣΕΚΑΠ το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσουν και τα δυο σωματεία εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν την στάση τους, καθώς ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο για λουκέτο στη ΣΕΚΑΠ.
H ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης
Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ
Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.
ΚΑΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ«Εξ’ άλλου με καυτή και αποκαλυπτική δήλωσή του στο fb ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, νομικός σύμβουλος στα πρώτα «πέτρινα» χρόνια της εταιρείας στη Ξάνθη, σχολίασε ως εξής τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ με το πρόστιμο:
Η εξέλιξη της διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης της ΣΕΚΑΠ μετά την δικαστική απόφαση που επικύρωσε το πρόστιμο των 38 εκτ ευρώ είναι τραγική για την περιοχή μας. Με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, ο Σαββιδης είναι ένας ευεργέτης για την περιοχή. Πήρε ένα κουφάρι, μια καταχρεωμένη εταιρία με χρέη άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, την χρηματοδότησε με ζεστό χρήμα, την νοικοκύρεψε, αγωνίστηκε σε πείσμα όλων όσων προεξοφλούσαν την αποτυχία του, και ενάντια στον τυφλό συνδικαλισμό που γαλούχησαν οι προηγούμενοι επι χρόνια, καταφέρνοντας να την κάνει κερδοφόρα μέσα σε δυο μόλις χρόνια. Δέχθηκε απίστευτες επιθέσεις από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και την επανακρατικοποίηση της εταιρίας. Αλλά άντεξε. Μπορεί να του καταμαρτυρήσει κανείς πολλά, αλλά για το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι ο μόνος που δεν φταίει. Ανέλαβε την εταιρεία το 2013 πολύ πριν αυτό καταλογιστεί (2015) και ενώ αφορούσε δραστηριότητα του 2009. Σε μια σοβαρή χώρα, δεν θα είχε καταλογιστεί, εφόσον ο επενδυτής την ανέλαβε πλέον καθαρή από χρέη. Ούτε θα χρειάζονταν γελοίες τροπολογίες για να τον ευνοήσουν, την στιγμή που δεν είναι υπεύθυνος για αυτές τις πράξεις. Πως να τον βοηθήσουν όμως τώρα αυτοί που δεν τον πίστευαν; Πως να ενεργοποιηθεί τώρα η κοινή γνώμη που οι ίδιοι οι κυβερνώντες με την αναξιοπιστία τους, κοίμισαν; Η εταιρεία πρέπει να σωθεί, διότι μια τέτοια προσπάθεια εξυγίανσης δεν μπορεί να πάει χαμένη και για να μην υποχρεωθεί να του πληρώσει το Δημόσιο μια τεράστια αποζημίωση, αν ο Σαββιδης ζητήσει να αποζημιωθεί για την εξαπάτηση του και για τα κρυμμένα ελαττώματα της σύμβασης


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑