Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 9th, 2018 | by fileto

0

Από Καβάλα στη Βουδαπέστη με 35 ευρώ

Μέχρι να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καβάλας οι αεροπορικές εταιρείες low cost που έχουν επιλέξει το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος αντί της Θεσσαλονίκης για τις προσαπογειώσεις των πτήσεών τους, δίνεται η ευκαιρία σε όσους κατοίκους της περιοχής διαθέτουν λίγα ευρώ για ένα ταξίδι σε αρκετά διάσημους προορισμούς.
Λονδίνο, Βουδαπέστη (Βιέννη), Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Βερολίνο είναι μερικοί από τους προορισμούς που μπορείτε να επιλέξετε και μάλιστα με απ’ ευθείας πτήση από Καβάλα…
Με μια επίσκεψη στις γνωστές σελίδες αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε εισιτήριο κελεπούρι ακόμη και με 30-40 ευρώ και να πεταχθείτε για ένα …καφεδάκι, στις διάσημες τουριστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Αυτή η δυνατότητα μαζί με την αξιοσημείωτη αύξηση της επιβατικής κίνησης που αυτό το διάστημα παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καβάλας, λόγω μεταφοράς πτήσεων, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αρκετών low cost εταιρειών, μας κάνουν κέντρο των αεροπορικών μεταφορών και μας δίνουν μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό.
Από τότε που ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να πετούν από την Καβάλα και όχι από το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κίνηση στο  «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας βαίνει αυξανόμενη. Αυτό δίνει και τη δυνατότητα να μετακινηθούν άμεσα πολλοί Καβαλιώτες προς γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ταυτόχρονα, αυξημένη είναι και η κίνηση των ΚΤΕΛ.
Το αεροδρόμιο της Καβάλας διαχειρίζεται, επίσης, η Fraport Greece, η οποία έχει εξαγγείλει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Με υπερταχείς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες στη συμβολή των διαδρόμων του αεροδρομίου «Μακεδονία», με αποτέλεσμα ενώ άρχισαν με καθυστέρηση 40 ημερών – στις 25 Νοεμβρίου αντί στις 16 Οκτωβρίου 2017- να είναι ήδη μπροστά 10 ημέρες από το χρονοδιάγραμμα.
Τα συνεργεία του εργολάβου δουλεύουν νυχθημερόν αξιοποιώντας τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ενώ φορτσάρουν για να προλάβουν τυχόν επιδείνωση του καιρού αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το τμήμα της συμβολής των διαδρόμων 10/28 και 16/34, θα παραδοθεί ως τις 7 Μαρτίου 2018, αλλά αν δεν μας τα χαλάσει ο καιρός, μπορεί να παραδοθεί ακόμη νωρίτερα. Ως σήμερα, έχει γίνει η μισή οδοστρωσία του συγκεκριμένου τμήματος το οποίο προηγουμένως είχε ανασκαφεί σε βάθος 2,7-2,8 μέτρων, χωρίς ευτυχώς να εντοπισθούν παλαιά πυρομαχικά, όπως είχε συμβεί σε άλλα σημεία του διαδρόμου 10/28.
Με την ολοκλήρωση της οδοστρωσίας, περί τις αρχές Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τα ασφαλτικά. Ανάδοχος, αρχές αεροδρομίου και τουριστικοί φορείς παρακαλάνε να μη χαλάσει ο καιρός και συγκεκριμένα να μην εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες χαμηλότερες από -5 βαθμούς Κελσίου.
Οι τουριστικοί φορείς περιμένουν την παράδοση αυτού του έργου ώστε να ξανατεθεί σε λειτουργία ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, αντί του τροχόδρομου που προσωρινά χρησιμοποιείται σαν κύριος διάδρομος, περιορίζοντας τη δυνατότητα του «Μακεδονία» στην  εξυπηρέτηση πτήσεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Fraport για το  «Μακεδονία», το Δεκέμβριο 2017, που ήταν και ο πρώτος μήνας που το αεροδρόμιο, ουσιαστικά, επηρεάστηκε από τις εργασίες στους διαδρόμους, καταγράφηκε μείωση 12,9% στον αριθμό των επιβατών (εσωτερικού και εξωτερικού), που ανήλθαν σε 357.603 άτομα, αντί 410.720 ατόμων το Δεκέμβριο του 2016. Όσον αφορά τις πτήσεις,  αυτές μειώθηκαν κατά 18,3%, στις 2.938.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση που καταγράφηκε το μήνα Δεκέμβριο, μήνα αυξημένης κίνησης λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων, στο σύνολο του 2017 η κίνηση στο «Μακεδονία ήταν σημαντικά αυξημένη, κατά 11,5% στους επιβάτες ( ανήλθαν σε 6.395.523 άτομα) και κατά 12,8% στις πτήσεις ( ανήλθαν σε 54.931).
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των εργασιών στη συμβολή των δύο διαδρόμων, τρεις αεροπορικές εταιρείες – easyJet, Eurowings, Wizzair- επέλεξαν να πετάνε για το αεροδρόμιο της Καβάλας, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του διαδρόμου 16/34 στο «Μακεδονία». Σαν αποτέλεσμα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, είχε τον Δεκέμβριο του 2017, αύξηση στον αριθμό των επιβατών της τάξης του 468,2%. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών εκτινάχθηκε από την αύξηση στους επιβάτες εξωτερικού.

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑