Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 15th, 2018 | by fileto

0

Στον Προβατά Σερρών λένε όχι στην διέλευση του αγωγού από τους ορυζώνες

Με μια σκληρή ανακοίνωσή τους η συντονιστική της Κίνησης Πολιτών κατά του αγωγού ΤΑΡ της Π.Ε. Σερρών στον Προβατά Σερρών αντιτίθεται στην διέλευσή του και σημειώνει: «Ο αγωγός ΤΑΡ περνά πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες μας. Δε δίνει φυσικό αέριο στη χώρα μας. Σκορπίζει όμως απλόχερα γύρω του άλυτα προβλήματα/κινδύνους και  -με το αζημίωτο για την κοινοπραξία-  «αντισταθμιστικά οφέλη».

Τον Ιούνιο γκρέμισε την αρδευτική διώρυγα Κ5, παρόλο που ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του είχαν επισημάνει τον κίνδυνο και είχαν ζητήσει η διέλευση να γίνει χειμώνα, εκτός αρδευτικής περιόδου. Αλλά ποιος μπορεί να υποδείξει στο κράτος του ΤΑΡ πότε και πώς να δουλέψει;

Στις 1 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε καθίζηση του υπεδάφους στη διεθνή οδό Προμαχώνα/Σερρών – Θεσ/νίκης, λόγω των έργων τοποθέτησης του αγωγού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει ως τώρα ολοκληρωθεί, ενώ ακόμη και όταν ανακοινωθεί από τον ΤΑΡ η λύση του, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή θα είναι οριστική.

Οποιαδήποτε μελλοντική  καθίζηση, με τον αγωγό γεμάτο αέριο που θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και μια πολύ πιθανή έκρηξη, θα προκαλέσει εκτεταμένες σοβαρές καταστροφές και θα θέσει σε μέγιστο κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές.cb66b51f

Με τη διέλευση του αγωγού από καλλιεργούμενες εκτάσεις αχρηστεύτηκαν ήδη χιλιάδες στρέμματα, ενώ το μικρό βάθος υπογείωσής του (ένα μόλις μέτρο) γίνεται παιχνίδι με τη φωτιά και το θάνατο για όσους χειρίζονται τα βαριά γεωργικά μηχανήματα που θα δουλεύουν από πάνω. Συνάμα δε ακυρώνει οποιοδήποτε σχεδιασμό για αναδασμό γεωργικής γης.

Ο αγωγός δηλαδή, εκτός των άλλων, πιστοποιεί, με συμβολαιογραφικό τρόπο, και την εξάλειψη των όποιων δυνατοτήτων – προοπτικών παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» -αυτά τα ούτε καν τριάκοντα αργύρια της προδοσίας-  εξαγόρασε δημάρχους και δημοτικές αρχές, οι οποίες παρά τις αρχικές ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για αλλαγή όδευσης και απομάκρυνση του σταθμού συμπίεσης από κατοικημένες περιοχές (αστικές – αγροτικές), ξεπουλήθηκαν για το τίποτα.

Ειδικά η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης δίπλα στο Κωνσταντινάτο αποτελεί όνειδος και ατιμάζει και τη στοιχειώδη ακόμη κοινωνική – πολιτική αξιοπρέπεια. Και βέβαια  –το χειρότερο-  εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος-έκρηξης.

Ένα μήνα πριν (12/12) στο Μπάουμγκάρτεν της Αυστρίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε σταθμό συμπίεσης αερίου, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από παρόμοια ατυχήματα σε πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια.

Συμπολίτες – συνδημότες

  • Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;  Ο χαμός ή το σακάτεμά της;
  • Πώς θα ορθοποδήσει ο τόπος με την αχρήστευση της παραγωγικής  γης από τον ΤΑΡ, αλλά και άλλους αγωγούς που σχεδιάζεται να περάσουν από πάνω μας;
  • Τι θα κρατάμε στα χέρια μας τελικά, τι θα μας μείνει; Αξιοπρέπεια τάχα και τιμή; Πλούτος μήπως και «θέσεις εργασίας» ή μόνο το βαρύ κόστος και ο μαύρος λογαριασμός της ανήθικης συναλλαγής τοπικών αρχόντων και κυβερνήσεων με τα αφεντικά και τους εργολάβους του ΤΑΡ;

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  anti-TAP  Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑