Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 18th, 2018 | by fileto

0

Η μετανάστευση χελιών και το μαρκάρισμά τους…

Πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), με επικεφαλής τους ερευνητές, Δρ. Μάνο Κουτράκη και Δρ. Αργύρη Σαπουνίδη, με τη συνδρομή ξένων επιστημόνων από το National Institute of Aquatic Resources, Technical University of Denmark (Dr. Kim Aarestrup, Dr. Anders Koed) και το Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Dr. David Righton), μαρκάρισμα χελιών με ειδικές δορυφορικές συσκευές GPS, για την επιστημονική παρακολούθηση των χελιών και της μελέτης αναπαραγωγικής μετανάστευσής τους από περιοχή της βορείου Ελλάδας (λίμνη Βιστωνίδα) προς τη θάλασσα των Σαργασσών (Καραϊβική), όπου και γίνεται η αναπαραγωγή τους.

Η δράση έχει ως στόχο, την καταγραφή της πορείας που ακολουθούν τα χέλια κατά την έξοδό τους από τη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας προς τη θάλασσα των Σαργασσών. Η προσπάθεια καταγραφής της πορείας που ακολουθεί το είδος στο Αιγαίο πέλαγος πραγματοποιείται για πρώτη φορά και προβλέπεται να αποδώσει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθούν, την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν, καθώς και το βάθος στο οποίο κινούνται στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρωθούν με δορυφορικές συσκευές τύπου Pop-upSatelliteTags (PSAT), οι οποίες τοποθετήθηκαν στη ράχη είκοσι χελιών. Οι συσκευές απελευθερώνονται αυτόματα από τα χέλια μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ορίζεται αρχικά και όταν φτάσουν στην επιφάνεια της θάλασσας μεταδίδουν τα δεδομένα μέσω δορυφόρου σε επίγειο σταθμό. Οι συσκευές αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή της μεταναστευτικής πορείας των χελιών από τη Γαλλία προς τη θάλασσα των Σαργασσών, αποδίδοντας ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα, η σημαντική συμβολή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, που διέθεσε τα χέλια για το μαρκάρισμα, προσωπικό και χώρο, για να πραγματοποιηθεί η δράση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑