Άποψη - Γνώμη

Published on January 20th, 2018 | by fileto

0

Έρχεται μεγάλη φωτιά από τα Βαλκάνια

Οι φωνές των χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη και βροντοφώναξαν ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική» και το όνομα δεν παζαρεύεται, φαίνεται ότι δεν περνάει μέσα από το τείχος των Βαλκανίων για να φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης.

Το δάκρυ του Καραμανλή στέγνωσε από το στυπόχαρτο της κρίσης που μαστίζει τους ταλαίπωρους Έλληνες αλλά παραμένει μια παρακαταθήκη σαν το φυτό που πρασινίζει μέσα από τις στάχτες.

Οι Αμερικανοί θέλουν apriori ολοκλήρωση των συνομιλιών και είσοδος των Σκοπίων στην δύναμη του ΝΑΤΟ χωρίς να σηκώνει λάβαρο αντίστασης η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει θέμα ονομασίας των Σκοπίων με λύση …στο γόνατο.

Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με σπουδαία θέματα όπως:

Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως Μακεδόνες;

Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών Μακεδόνων;

Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί μακεδονική;

Και με τα βιβλία που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων;

Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο «εθνικισμός» δεν είναι κάτι που… ευδοκιμεί μόνο στην Ελλάδα.

Γενιές Σκοπιανών έχουν μεγαλώσει με την βεβαιότητα ότι είναι Μακεδόνες, γι’ αυτό προφανώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εύχεται να μην διεξαχθεί τελικά δημοψήφισμα…

Την ίδια ώρα η Εκκλησία δείχνει έτοιμη να… ξαναβγάλει τα ιερά λάβαρα στους δρόμους και τις πλατείες, όπως και το 1992, για να «φωτίσουν» τους αντιδρώντες.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατέστησε ήδη σαφές ότι «η Εκκλησία δεν θα μείνει αδιάφορη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων…».

Σε αυτό το κλίμα κάποιοι άλλοι έχουν άλλη ατζέντα ανοιχτή και την κάνουν σαφή με τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει για τα επόμενα χρόνια…

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, δήλωσε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πιθανό να είναι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως από το 2025.

Η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια επιτάχυνσης των βημάτων ένταξης έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά από χρόνια διακεκομμένης προόδου.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει το έργο του 1989», δήλωσε, αναφερόμενος στην προς ανατολάς διεύρυνση της Ε.Ε. μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πρόσθεσε: «Έχουμε θέσει το 2025 ως ενδεικτική ημερομηνία για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η οποία είναι ρεαλιστική αλλά και πολύ φιλόδοξη».

Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε δει τις πιθανότητες τους να σβήνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολιτικοί της Ένωσης, αντιμέτωποι με την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στο εσωτερικό, την κρίση 2009-2013 στην Ευρωζώνη και το Brexit, φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Ωστόσο, η αυξανόμενη ρωσική επιρροή, η κρίση μετανάστευσης που επικαλύπτει την περιοχή, η εκτροπή της Τουρκίας προς την απολυταρχική διακυβέρνηση και η επιθυμία για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά από το Brexit το 2019, παρουσιάζουν μια νέα ευκαιρία για τα Βαλκάνια.

«Είτε θα εξάγουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, είτε θα εισάγουμε την αστάθεια», δήλωσε ο Χαν, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης της Ε.Ε. είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της απειλής του αυταρχισμού στην περιοχή.

Η Σερβία θεωρείται ως ο συνδετικός κρίκος και η Ε.Ε. ελπίζει ότι η επιρροή του Βελιγραδίου στα Βαλκάνια θα μπορούσε να βοηθήσει και τις άλλες χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Χαν έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Σερβία το Φεβρουάριο, μετά τη δημοσίευση της επίσημης στρατηγικής της Επιτροπής για τα Βαλκάνια στις 6 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί και τις έξι υποψήφιες χώρες σε μια χειρονομία υποστήριξης.

Με άλλα λόγια ένα νέο τείχος θέλουν οι Ευρωπαίοι να υψώσουν απέναντι στην ασφάλειά τους και αυτό θα είναι το Βαλκανικό τείχος.

Μια τέτοια «κατασκευή» θα τους απαλλάξει από τις ορδές των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, μια και θα σβήνουν τα κύματά τους μέχρι να φτάσουν στις πύλες της Βιέννης.

Παράλληλα όσα ακούγονται από ευρωπαϊκά χείλη για ένταξη των χωρών της Βαλκανικής που θα αποσοβήσουν την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα να τους θυμίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πάντα εδώ και δεκαετίες θεωρούν τα Βαλκάνια τον …σκουπιδοντενεκέ της Ευρώπης, από άποψη φυλετικών και άλλων ιδιωμάτων.

Πώς τώρα άλλαξαν ξαφνικά προσανατολισμό; Δεν μας πείθουν!

Και να μην το ξεχάσω. Όλα αυτά συμβαίνουν με την Βουλγαρία να έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία αυτό το εξάμηνο!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑