Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 26th, 2018 | by fileto

0

Εντάσσουν το Παγγαίο στον Φορέα Διαχείρισης Σερρών

Βέβαια αν ο νομός Σερρών ανήκε στην Ανατολική Μακεδονία και διοικητικά θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς το Παγγαίο Όρος είναι το φυσικό σύνορο που χωρίζει την Καβάλα και τις Σέρρες και από τα 360.000 στρέμματα συνολική έκταση του όρους, το 61% ανήκει διοικητικά στο Νομό Καβάλας και το υπόλοιπο 39% στο Νομό Σερρών.

Αυτό το ερμήνευσαν οι «υπεύθυνοι» του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τέτοιο τρόπο ώστε σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές το οποίο προωθείται για ψήφιση από το αρμόδιο Υπουργείο, το Παγγαίο όρος διαφαίνεται ότι θα ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη.

Την αποκάλυψη έκανε χθες στους δημοσιογράφους ο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η ένταξη στο φορέα της λίμνης Κερκίνη, πρόσθεσε, έχει την καλή και την κακή πλευρά.

Η καλή πλευρά, είναι ότι το Παγγαίο όρος θα ενταχθεί σε ένα φορέα διαχείρισης και θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις από προγράμματα.

Η κακή πλευρά, είναι ότι ο φορέας που θα ενταχθεί υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ωστόσο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων των όμορων Περιφερειών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, υπόμνημα που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης του Παγγαίου όρους, το οποίο ετοίμασε ο διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας, Ιωάννης Καπετανγιάννης.

Στο υπόμνημα αυτό, δεν υπήρξε απάντηση.

Στην κατακλείδα των δηλώσεων του ο κ. Μαρκόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το πρόβλημα που δημιουργεί στους τοπικούς αλιείς, η ένταξη όλου του κόλπου της Καβάλας στην προστατευόμενη ζώνη Natura 2000.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑